Nyitókép: Evelyn Hockstein/Pool via AP

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán az Egyesült Államok szenátusában kijelentette, hogy Kína annak ellenére, hogy megerősíti Oroszország diplomáciai támogatását, még nem nyújtott katonai segítséget Moszkvának az ukrajnai harcokhoz.

 

„Kína a mai napig nem lépte át ezt a határt” – mondta Blinken a szenátus bizottságának arra a kérdésére, hogy Peking katonai segítséget nyújt-e Oroszországnak.

 

„Úgy gondolom, hogy az Oroszországnak nyújtott diplomáciai, politikai és bizonyos mértékig anyagi támogatásuk határozottan ellentétes a mi érdekünkkel, hogy véget vessünk ennek a háborúnak (Ukrajnában)”

 

– jegyezte meg Kínával kapcsolatban.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai diplomácia vezetője hetek óta figyelmeztetett, hogy Kína fontolóra veszi az orosz fegyverek Ukrajnában történő bevetésére irányuló kérését.

 

Hszi Csin-ping kínai elnök a héten háromnapos moszkvai látogatást tett, amelynek során az ukrajnai konfliktus békés megoldására irányuló pekingi javaslatot hirdette. Washington azonban szkeptikus Kína javaslatával szemben, attól tartva, hogy Oroszország az ellenségeskedés felfüggesztését arra használja fel, hogy átcsoportosítsa erőit a csatatéren.

 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűnök miatt kiadott elfogatóparancsára utalva Blinken azt mondta, hogy az Egyesült Államok támogatni fog más országokat Putyin kiadatásában, ha meglátogatja őket.

 

Ezzel Lindsey Graham republikánus szenátor kérdésére válaszolt, aki azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak le kell tartóztatnia a Kreml vezetőjét, ha belép a területére. Blinken azonban nem számít arra, hogy Putyin az Egyesült Államokba jön. Bár Oroszország része az Ázsia és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek (APEC), amelynek csúcstalálkozója novemberben lesz San  Franciscóban, nagyon valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok meghívná erre Putyint.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!