Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

A Világbank, az ENSZ, az Európai Bizottság és Ukrajna új tanulmánya szerint az ukrán gazdaság újjáépítése jelen állás szerint várhatóan 411 milliárd dollárba kerül majd, ami 2,6-szorosa Ukrajna teljes bruttó hazai összermékének.

 

A szerdán közzétett becslés a háború első évében történt pusztításból vonta le következtetéseit.

 

Az összeg meredeken emelkedik, tavaly szeptemberben (a háború első nyolc hónapja alapján) még 349 milliárd dolláros újjáépítési költséggel számoltak.

 

Az új előrejelzés egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15,6 milliárd dolláros hitelcsomagra bólintott rá Ukrajna javára – annak ellenére, hogy Ukrajna lényegében fizetésképtelen. Csak idén 14 milliárd euróra lesz szüksége az állam, az energiaellátás és a megmaradt lakhatási kapacitások fenntartására (tavaly még 18 milliárdról volt szó).

 

A helyreállítási költségek ráadásul nem tartalmazzák az energetikai infrastruktúra, a házak és lakások, valamint az eltűnt vállalatok visszaállításának költségeit.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukránok tavaly szeptemberben saját számításaik szerint még 750 milliárd dollárra becsülték a világ felé támasztott helyreállítási igényt.

 

reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!