Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

A Világbank, az ENSZ, az Európai Bizottság és Ukrajna új tanulmánya szerint az ukrán gazdaság újjáépítése jelen állás szerint várhatóan 411 milliárd dollárba kerül majd, ami 2,6-szorosa Ukrajna teljes bruttó hazai összermékének.

 

A szerdán közzétett becslés a háború első évében történt pusztításból vonta le következtetéseit.

 

Az összeg meredeken emelkedik, tavaly szeptemberben (a háború első nyolc hónapja alapján) még 349 milliárd dolláros újjáépítési költséggel számoltak.

 

 hirdetes_300x300  

Az új előrejelzés egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15,6 milliárd dolláros hitelcsomagra bólintott rá Ukrajna javára – annak ellenére, hogy Ukrajna lényegében fizetésképtelen. Csak idén 14 milliárd euróra lesz szüksége az állam, az energiaellátás és a megmaradt lakhatási kapacitások fenntartására (tavaly még 18 milliárdról volt szó).

 

A helyreállítási költségek ráadásul nem tartalmazzák az energetikai infrastruktúra, a házak és lakások, valamint az eltűnt vállalatok visszaállításának költségeit.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukránok tavaly szeptemberben saját számításaik szerint még 750 milliárd dollárra becsülték a világ felé támasztott helyreállítási igényt.

 

reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!