Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Roman Chop

 

A hónapok óta védekezésben lévő ukrán haderők hamarosan ellentámadásba lendülhetnek, mivel Oroszország keleti offenzívája megakadt – idézett a Reuters egy parancsnokot. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy a nyugati fegyverellátás felgyorsítása nélkül a konfliktus még évekig tarthat.

 

Az ukrán hadsereg péntek hajnalban azt közölte, hogy több mint ezer orosz katonával végzett Liman, Avdijivka, Marijinka és Sachtárske városok közelében. A harcok elsőrendű súlypontja azonban továbbra is Bakhmutban van.

 

Az ukrán szárazföldi erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij korábban már jelezte, hogy csapatai hamarosan ellentámadásba kezdenek, miután a télen indított orosz offenzíva kifullad.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai légierő közben Irán által támogatott militáns csoportokra csapott le Szíriában, miután csütörtökön egy dróntámadásban megöltek egy amerikai állampolgárt, öt katona pedig megsebesült.

 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter aggodalmának adott hangot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a héten zajló háromnapos találkozója kapcsán. Washington elsősorban azt nehezményezi, hogy Kína esetleg felszereléssel és munícióval támogathatja Oroszországot az ukrajnai háború kapcsán. És nem véletlenül.

 

Ha Kína valóban megadja ezt a támogatást Oroszországnak, akkor igencsak nehéz lesz egy sikeres ukrán ellentámadás esetén tárgyalóasztalhoz ültetni Moszkvát. Ha az ukránok érnek is el sikereket, az oroszok a kínai támogatásra támaszkodva úgy vélhetik, hogy később fordíthatnak a háború menetén. Az anyagháború erőviszonyai Ukrajnában erőteljesen eltolódhatnak.

 

Peking ráadásul üzenetet is küldött Washingtonnak a találkozóval. Az USA épp szövetségeseket keres egy Kína elleni szankciós politika kiépítéséhez. Peking a mostani találkozóval jelezte, hogy a lépést Washington nem úszná meg következmények nélkül.

 

Érdekes szempontból világította meg a Hszi–Putyin találkozót Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, aki szerint „Kína tökéletes csapdát állított az USA-nak”. Peking saját békejavaslattal állt elő, és Washington erre csak kétfajta választ adhat: vagy elfogadja, de az a kínai diplomácia hatalmas győzelmét jelentené, vagy nem fogadja el, akkor viszont egyértelműen a háború mellett tenné le voksát, aminek politikai következményei lehetnek. A helyzetben az USA-nak egy jó kiút áll a rendelkezésére, ha saját rendezési tervvel rukkol elő.

 

Mindenesetre a Biden-adminisztráció az orosz-kínai csúcsot követően jelezte, hogy nem akarnak fegyverszünetet Ukrajnában, mert az csak időt adna Putyinnak hadereje megerősítésére. A politikai narratíva egy dolog, a katonai viszont ettől jóval földhözragadtabb.

 

Korábban már Mark Milley tábornok, amerikai vezérkari főnök is jelezte, hogy Ukrajna ezt a háború belátható időn belül nem nyeri meg. Nemrég pedig az atlantista új cseh államfő, Pter Pavel jelentette ki, hogy Ukrajnának már csak egy ellentámadásra maradt ideje, mert a „következő tél után” már nagyon nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét. Érdemes kiemelni, hogy Pavel nem először tesz ilyen kijelentést, februárban például azzal haragította magára Kijevet, hogy az Ukrajna számára „kedvezőtlen kimenetel” lehetőségét vetette fel a háború kapcsán. Pavel egykor NATO-tábornok volt, így a katonai vezetés racionalistább nézőpontjai is tetten érhetők retorikájában.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!