Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Az elmúlt napokban sokszor emlegették egy ukrán ellentámadás lehetőségét, ám ennek jelei nem nagyon mutatkoztak meg a háborús jelentésekben. Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán államfő végül bejelentette, hogy még nem indíthatják meg a tavaszra tervezett ellentámadást, mert az ukrán haderő nem rendelkezik megfelelő mennyiségű fegyverekkel, amelyeket nyugati partnereiktől várnak.

 

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának lőszerre és vadászrepülőgépekre van szüksége.

 

Az ukrán államfő ezt a japán The Yomiuri Shimbun magazinnak adott interjújában mondta el. Hangsúlyozta, hogy az oroszok ma háromszor annyi lőszert használnak el, mint az ukrán haderő.

 

 hirdetes_300x300  

Ezzel párhuzamosan az ukrán védelmi minisztérium felkérte a lakosságot, hogy ne érdeklődjenek az ellentámadás megindításának időpontja iránt, mert azzal beavatkoznak a tárca munkájába.

 

„Jó lenne, ha a nyilvánosság közül senki sem beszélne a harkivi ellentámadásról annak megindulása előtt”

 

fogalmazott a tárca hivatalos Facebook-oldalán. Kiemelte, hogy a háborús övezetet teljesen lezárták a civilek előtt. A védelmi minisztérium szerint az információs csend segít számukra időt nyerni „munkájuk elvégzéséhez”, ami a sorok között egy esetleges ellentámadás előkészítését jelentheti. A minisztérium azt is közölte:

 

„Nem kell kérdéseket feltenni az éterben a szakértőknek arról, mi lesz az ellentámadással, nem kell blogot és bejegyzéseket írni a témában, és nem kell nyilvánosan értekezni a hadseregünk katonai terveiről. Egyetlen stratégiai célunk van: felszabadítani a hazánkat”.

 

A lakosság érthető módon szeretné tudni, hol és mikor számítson katonai műveletekre.

 

Az Unian azt közölte, hogy az ukrán haderő szerint továbbra is Bakhmut a harcok epicentruma, jelenleg itt zajlik a legvéresebb csata. Cáfolták a brit hírszerzés azon korábbi közlését, miszerint az orosz előretörés megállt volna a városban. Egyes információk szerint a város 70 százaléka már orosz kézen van, és az orosz csapatok a városközpont közelébe kerültek.

 

Valreij Zalužnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint azonban a bakhmuti helyzetet jelenleg stabilizálták. Ugyanakkor jelentős nőtt a harcok intenzitása Avdijivnél. Ha az oroszek ezt a települést elfoglalnák, akkor újra megtámadhatnák Vuhledart, ahol korábban csatát vesztettek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!