Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Az oroszok az elmúlt 24 órában ismét bombázták Ukrajna területét, az ukrán egységeket és infrastruktúrát támadva – közölte az ukrán vezérkar hétfőn. Hozzátették, hogy az orosz támadóhadműveletek legintenzívebben jelenleg Kupjanszk, Liman, Bakhmut, Avdijivka és Marijinka környékén folynak. Az ukrán légierő három csapást mért az orosz egységekre és több rakéta-, illetve tüzérségi támadást is indítottak orosz kommunikációs és radaregységek, valamint lőszerraktárak ellen.

 

Az ukrán szárazföldi erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij hétfőn közölte, hogy most zajlanak Bakhmut ostromának legintenzívebb harcai, az oroszok nagy veszteségeik ellenére folytatják a támadást.

 

„Védőink rendkívül nehéz körülmények között hősiesen ellenállnak a támadásnak, nem adnak esélyt az ellenségnek tervei megvalósítását illetően”

 

mondta Szirszkij.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukránok támadják Melitopolt

 

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség közlése szerint az ukrán fegyveres erők hétfő reggel támadást indított Melitopol ellen. Az orosz kézen lévő ukrán tengerparti várost tüzérségi csapás érte. Sebesültekről érkezett jelentés. Az oroszok azt állítják, hogy egy főiskola melletti épület teljesen megsemmisült.

 

Melitopol más szempontból is érdekes helyszín. Az orosz megszállók Melitopolt tették meg Zaporizzsja megye fővárosának. A brit hírszerzés szerint „ez egyet jelent a feladással”, vagyis az oroszok nem képesek bevenni Zaporizzsja városát, ami az eredeti megyeközpont. Az oroszok négy ukrán térséget annektáltak jogi értelemben: Zaporizzsja, Herszon, Luhanszk és Donyeck megyét. Egyiket sem foglalták el teljes egészében.

 

A nagy nemzetközi légió nem olyan nagy

 

Közben a New York Times arról közölt cikket, hogy bár a hivatalos ukrán adatok szerint húszezer külföldi harcol Ukrajna oldalán a nemzetközi légióban, a valós szám ennél jóval kevesebb lehet, nagyjából 1500 fő. Ráadásul „szedett-vetett társaságról” van szó.

 

Példaként említettek egy amerikai katonát, akit „nem megfelelő magatartás miatt” leszereltek a légióból, erre ő átállt az oroszokhoz. Egy másik amerikai önkéntes tálib harcosokat akart toborozni és becsempészni őket Pakisztánból és Iránból Ukrajnába.

 

Egy harmadik amerikai pedig a közösségi hálón futtatta fel saját fiókját, névleg arra a célra, hogy egy volt amerikai tengrészgyalogost, Ripley Rawlingsot népszerűsítsen, aki több mint egymillió dollárnyi adományt gyűjtött össze az ukrán hadsereg részére. A vásárolt katonai eszközök egy része az amerikai külügy engedélye nélkül került beszerzése, más része pedig sosem jutott el Ukrajnába.

 

Zelenszkij elégedetlen a hátország hozzáállásával

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti felszólalásából már sejteni lehet, hogy az ukránok lelkesedése kezd alábbhagyni. Az Ukrajiszka Pravda közlése szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy a hátországban élőknek is ki kell venniük a részüket a harcokból.

 

Az ukrán elnök úgy fogalmazott, nem helyes és nem fair, hogy mikor a katonák visszatérnek a frontról, azt látják, hogy a hátországban élők számára véget ért a háború. Hozzátette, hogy miként egy évvel ezelőtt, úgy most sem szabad mentálisan eltávolodni a háborútól, akkor sem, ha katonáinknak köszönhetően a harcok földrajzilag távol zajlanak.

 

„Ahogy egy évvel ezelőtt, úgy most is nagyon fontos, hogy minélt több ukrán segítse az ország védelmét, segítse győzelmünket”

 

mondta. A bejelentés azzal áll összefüggésben, hogy Zelenszkij korábban arra szólította fel a lakosságot, hogy aki csak teheti, találkozzon a frontról visszatérő harcosokkal, hogy mindenki „továbbadhassa az igazságot az agresszióról”.

 

„A világnak hallania kell, hogy az Ukrajn elleni invázió még mindig tart. Hallania kell, hogy a háború idei lezárása, Ukrajna felszabadásítása az orosz gonoszság alól még az idén az egész civilizált világ közös feladata.”

 

mondta.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!