Nyitókép: Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a várva várt ukrán ellentámadás „nagyon nehéz lesz” az orosz erők ellen, hiszen „nem lehet alábecsülni az oroszok nagy potenciálját és brutális erejét” – erről a The Wall Street Journalnak adott vasárnapi interjújában beszélt.

 

Az amerikai lap szerint a Nyugatról érkezett új fegyverszállítmányokkal Ukrajna készen áll, hogy a következő hetekben „visszavágjon” az orosz erőknek, habár továbbra is sok a nyitott kérdés. Mindazonáltal a Wall Street Journal úgy ítéli meg, hogy a NATO-szövetségesek által adott fegyverek és az ukrán katonák kiképzése kulcsfontosságú lesz.

 

A háborús felek harcértékét kiemelve az újság azt írta, hogy a kijevi erők motiváltabbak és bizonyos esetekben jobban felfegyverzettek, mint az orosz csapatok, de Moszkvának hónapjai voltak felkészülni egy ukrán ellentámadásra. Az amerikai napilap idézte Morawiecki lengyel miniszterelnököt, aki hangsúlyozta: az ukrán erők nagy kihívás előtt állnak:

 

„Ez nagyon-nagyon nehéz lesz”

 

– mondta Morawiecki egy interjúban, majd hozzátette:

 

„Az oroszok nagy potenciálját és brutális erejét nem lehet alábecsülni.”

 

A Wall Street Journal által idézett katonai stratégák szerint ahhoz, hogy Ukrajna sikeres legyen, Kijevnek az „ügyesség és a szerencse kombinációjára” van szüksége, miközben kikémleli az ellenség gyenge pontjait és gyorsan ki is használja a lehetőségeket.

 

Az amerikaiak abból indulnak ki, hogy Ukrajna valószínűleg nagy támadást – vagy több kisebb támadást – indít nagy hatótávolságú fegyverekkel, köztük rakétákkal és tüzérséggel, amelyek nagy részét nyugati szövetségesek adományozták.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!