Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

III. Károly brit király csütörtökön a német parlament előtt tartott első beszédében kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója „letaposta a szabadságot és a méltóságot”, emellett kiemelte a Németország által Kijevnek nyújtott katonai segítséget.

 

A brit uralkodó a Bundestagban tartott beszéde elején megköszönte a németek kedvességét, amelyet édesanyja, II. Erzsébet királynő halála után tanúsítottak irányába. Egyúttal hozzátette, hogy mióta fiatal fiúként először járt Németországban, ez az ország jelentős hatással volt rá. A brit és a német labdarúgó-válogatott rivalizálásával is viccelődött.

 

III. Károly az ukrajnai orosz invázióról is szólt, amely szerinte „elképzelhetetlen szenvedést okoz”. Európa biztonsága és demokratikus értékei vannak veszélyben, de hozzátette, hogy „Ukrajna védelme, szabadsága és a békéje érdekében való együttműködés” nagy bátorítást jelent számára.

 hirdetes_300x300  

 

III. Károly szerint Németország az egyetlen ország a világon, amellyel Nagy-Britanniának „ilyen szoros kapcsolatai vannak, ami a partnerség egyértelmű példája és bizonyítéka”. Az uralkodó kiemelte továbbá London és Berlin erőfeszítéseit a tiszta energia formáira való átállásra, különösen a tengeri szélerőművekre vagy a hidrogén használatára, amely szerinte „az az üzemanyag, amely megváltoztathatja a jövőt”.

 

A brit uralkodó azt is elmondta, hogy pénteki hamburgi látogatása keretében „tisztelegni fog a Kindertransport emléke előtt, amelynek köszönhetően 85 évvel ezelőtt több mint 10 000 zsidó gyermeket sikerült megmenteni a nácizmus borzalmaitól, és biztonságot nyújtani nekik Nagy-Britanniában”. Frank-Walter Steinmeier német elnökkel együtt az 1943-as hamburgi bombázásra is emlékezni fog.

 

A Sky News emlékeztet arra, hogy Károlynak ez az első hivatalos külföldi állami látogatása az Egyesült Királyság uralkodójaként. A látogatásra a május 6-ra tervezett hivatalos koronázása előtt került sor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!