Nyitókép: AP Photo/John Minchillo

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter rossz tréfának tartja Oroszország elnökségét az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Moszkva április 1-jén veszi át a soros elnöki posztot – jelentette csütörtökön a BBC Kuleba Twitter-bejegyezésére hivatkozva.

 

Bejegyzésében Kuleba felhívta a figyelmet arra, hogy

 

„Oroszország bitorolta helyét (az ENSZ BT-ben); gyarmati háborút folytat; vezetője (Vlagyimir Putyin elnök) háborús bűnös, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság gyermekrablás miatt keres. A világ nem lehet biztonságos hely Oroszországgal az ENSZ Biztonsági Tanácsában”.

 

 hirdetes_300x300  

A BBC felidézte, hogy tavaly év végén Ukrajna hivatalos közleményt adott ki, és tájékoztatta az ENSZ tagállamait egy szisztematikus kampány megkezdéséről, amelynek célja Oroszország megfosztása a Biztonsági Tanács állandó tagjának státusától. A befolyásos ENSZ Biztonsági Tanács 15 tagból áll, amelyek feladata a globális válságok megoldása szankciók elfogadásával vagy katonai műveletek jóváhagyásával. Az AFP ügynökség szerint viszont a második világháború végén kialakult helyzetet tükrözi, hogy az öt állandó tag, akik vétójoggal rendelkeznek, bármilyen határozatot blokkolhatnak.

 

A háború kitörése óta az ukrán tisztviselők felhívták a figyelmet arra, hogy a Szovjetunió összeomlását és 15 független államra való felbomlását követően az Orosz Föderáció „előzetes megállapodás nélkül” és a Szovjetunió által meghatározott eljárások betartása nélkül kapott helyet az ENSZ BT-ben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagi posztját a Szovjetunió a második világháború egyik győztes hatalmaként kapta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!