Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evan Vucci

 

A manhattani esküdtszék vádat emelt Donald Trump ellen, miután megvizsgálták a Stormy Daniels pornósztár hallgatásáért állítólagosan kifizetett csúszópénz ügyét. Így Trump lett az első amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárást indítottak úgy, hogy indul a következő elnökválasztáson.

 

A nyomozást Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vezette, a vádemelésre pedig azután került sor, hogy egyértelművé vált Trump indulása a 2024-es elnökválasztáson és elindult a választási kampány az USA-ban. A FoxNews értesülései szerint Bragg az évek óta tartó nyomozást 2022-ben felfüggesztette – elég nyilvánvaló, hogy épp a demokratáknak leginkább megfelelő időpontban jutottak el a vádemelésig.

 

A konkrét vádak nem ismertek, a vádirat 30 pontot tartalmaz, van köztük csalás és megvesztegetés.

 

 hirdetes_300x300  

Trump ártatlannak vallja magát, és példa nélküli politikai üldözésnek nevezte a vádemelést:

 

„Ez politikai üldözés és a választásokba való durva beavatkozás, amire még nem volt példa a történelemben”

 

mondta.

 

Március 18-án Trump bejelentette, hogy napokon belül letartóztathatják. Erre végül nem került sor, ám nem feltétlenül van szó vaklármáról, mivel a médiafelhajtás miatt Bragg kerületi ügyésznek meg kellett jelennie egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson. Mindenesetre, ha Trump jóslata bebizonyosodott volna, a letartóztatásról készült fotók sokat értek volna riválisai kampányában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanilyen terhelő fotók és cikkek ne születnének majd a bírósági eljáráson.

 

A politikai szempontból elég átlátszóan időzített ügy azonban visszafelé is elsülhet. Trump arra használhatja az esetet, hogy mozgósítsa híveit. Nincs ugyanakkor könnyű helyzetben, egy korábbi felmérés szerint a republikánus szavazók 44 százaléka mondja azt, hogy nem kellene indulnia a választáson.

 

Ami a pornószínésznő megvesztegetési ügyét illeti, a hölgy eredeti neve Stephanie Clifford, és állítólag azért kapott 130 ezer dollárt, hogy hallgasson Trumppal még 2006-ban folytatott szexuális viszonyáról. Egy másik Playboy modellnek, Karen McDougalnak állítólag ugyanebből az okból 150 ezer dollárt fizetett a volt elnök.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!