Nyitókép: FB/Jana Černochová

 

A cseh hadsereg raktáraiban még vannak olyan felszerelések, amelyeket Ukrajnába lehet küldeni. Ezt Jana Černochová cseh védelmi minisztere jelentette ki vasárnap.

 

„Még mindig vannak olyan dolgok a raktárainkban, amelyeket garantáltan soha nem fognak használni a hadseregünkben”

 

– mondta Černochová az Otázky Václava Moravca című vasárnapi műsorban. Saját elmondása szerint ezekkel a szállításokkal kapcsolatban a miniszter szerdán találkozik Petr Pavel cseh elnökkel.

 

 hirdetes_300x300  

Múlt héten Pavel a Süddeutsche Zeitung német lapnak adott interjújában kijelentette, hogy Csehország fegyverszállítással segítette Ukrajnát, amennyire csak lehetett, de sok más lehetősége már nem maradt.

 

Černochová szerint továbbra is nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy mielőbb fejezze be a háborút. Nem bánná, ha Kína közvetítene.

 

„A NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy az ukrajnai háborút okozó Oroszország körüli helyzet ne eszkalálódjon tovább”

 

– mondta Černochová. Elmondása szerint a Szövetség nem akar bevonódni a konfliktusba, Černochová pedig logikusnak tartja a fegyverek és a humanitárius segélyek küldését. Fontosnak tartja azt is, hogy ne kerüljék el a diplomáciai tárgyalásokat.

 

A képviselőház védelmi bizottságának elnöke, Lubomír Metnar üresnek nevezte a korábbi békekezdeményezéseket. Jelenleg nem lát mást, mint a kínait.

 

„Támogatni fogok minden olyan kezdeményezést, amely Ukrajna számára elfogadható feltételek mellett tűzszünethez és ennek a konfliktusnak a lezárásához vezet”

 

– mondta Metnar. Az ő szemszögéből ez mindenképpen tárgyalásokhoz vezető út.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!