Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Ukrajna szerint a nyugati szövetségesek késlekedése miatt veszítik el legjobb pilótáikat, akiket ki lehetne képezni az F-16-os vadászgépek használatára. Az Wagner-csoport bejelentette, hogy de jure bevették Bakhmutot, az ukránok ezt cáfolják. Ukrán katonák egy csoportja fellázadt parancsnokaik ellen. A német alkancellár Kijevbe látogatott.

 

Katonák egy csoportja fellázadt parancsnokai ellen Ukrajnában – közölte az UA-reporter. A hivatalos megfogalmazás szerint az eredetileg Harkivban létrejött területvédelmi egység „127. számú dandár 228-as zászlóaljának katonái parancsnokaik elleni kollektív bizalmatlanságuknak adtak hangot”.

 

A katonák azt rótták fel a parancsnokaiknak, hogy az egységet felszerelés és megfelelő kiképzés nélkül irányították át a bakhmuti húsdarálóba, ahol nagy veszteségeket szenvedtek. Még a tankistákat is gyalogosként küldték harcba. A parancsnokok a zászlóalj létszámáról hamis adatokat közölnek, és a holtak után saját zsebükre veszik fel a zsoldot, miközben a még életben maradt 20-30 katona január óta hiába várja a fizetését. Kijelentették, hogy a hadsereg vezetése szándékosan elcsalja a veszteségi adatokat, hogy a holtak után felvett zsolddal nyerészkedjen. 

 

 hirdetes_810x300  
Az ukrán pilóták amerikai gépeket követelnek

 

Közben Ukrajna lényegében a Nyugatot tette felelőssé, hogy elveszíti legjobb vadászpilótáit. A The Telegraph brit lapnak nyilatkozó ukrán pilóták szerint Ukrajna elveszíti legjobb pilótáit, akiket ki lehetne képezni az amerikai F-16-os vadászgépek kezelésére, mert a nyugat késlekedik a modern harci repülők átadásával. Az ukrán pilóták szerint szükségük van a modern nyugati gépekre, hogy fel tudják venni a harcolt az újabb orosz vadászgépekkel.

 

„Az oroszok folyamatosan változtatják a taktikájukat. Csapdát állítanak. Felküldenek egy vadászgépet csalinak, hogy az ukrán pilóta azt higgye, hogy csak egy géppel kell megküzdenie. Aztán két oldalról újabb két ellenséges vadászgép jelenik meg”

 

illusztrálta a légicsaták nehézségeit az egyik pilóta. Felhívta a figyelmet, hogy míg az ukránok továbbra is a régi MiG-29-es vadászgépekkel harcolnak, addig az oroszok modenr Szu-35-ös és Szu-34-es gépekkel harcolnak igen kiegyensúlyozatlan esélyeket teremtve.

 

„Most csak visszaverni tudjuk az ellenséget, de az F-16-osokkal képesek lennék ellenőrizni a tengert és a szárazföldet is”

 

mondta a pilóta.

 

Bár több nyugati országban zajlanak az ukrán pilóták kiképzés a nyugati gépek alkalmazására, egyelőre ezt a vörös vonalat a Nyugat még akarja átlépni. Nemrég Austin Lloyd amerikai védelmi miniszter arról beszélt, hogy az amerikai vadászgépekre Ukrajnának a háború jelenlegi szakaszában nincs szüksége. Más téma, hogy a pilóták kiképzése inkább évek, mint hónapok kérdése.

 

Bakhmut belvárosát bevehették az oroszok

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap szokásos napi bejelentkezésében arról beszélt, hogy nagyon nehéz a helyzet Bakhmutban, „de nem reménytelen”. Elismerte, hogy városban vasárnap nagyon nehézzé vált a helyzet.

 

Ugyanakkor Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője hétfőn bejelentette, hogy Bakhmutot „jogi értelemben” már elfoglalták, mert az oroszok átvették az irányítást a városvezetés hivatalainak épületei felett. Magyarul: bevették a belvárost.

 

Az ukránok szerint ugyanakkor katonáik továbbra is tartják a várost és ellenállnak a támadásoknak. Ez lényegében azt jelenti, hogy Kijev egészen addig nem fogja elismerni Bakhmut elesetét, míg egy ház is akad, ami ukrán kézen van.

 

Német alkancellár Kijevben

 

Hétfőn Kijevbe látogatott Robert Habeck (Zöldek) német alkancellár és gazdasági miniszter. Egy egész vállalati delegációval érkezett Zelenszkijhez, a fő téma hivatalosan Ukrajna háború utáni újjáépítése lesz, valamint az ukrán-német energetikai együttműködés. Nem hivatalos források szerint Habeck a Rheinmetall német hadiipari vállalat Kijevbe tervezett új fegyvergyáráról is tárgyalni fog.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.