Nyitókép: (AP Photo/Rebecca Blackwell)

 

Donald Trump mind a harmincnégy ellene felhozott vádpontban tagadta bűnösségét a New Yorkban megtartott ügyészségi meghallgatásán, amely során kampányfinanszírozási szabályok megsértésével vádolták. A korábbi amerikai elnök politikai boszorkányüldözésnek, valamint a 2024-es választásokba való beavatkozásnak tartja az ügyet.

 

A New York Manhattan városrészében – az amerikai exelnök tulajdonában álló és a nevét viselő Trump Tower irodaépülettől nem messze – megtartott tárgyaláson harmincnégy vádpontot soroltak fel Donald Trump ellen, aki akár 136 év éves börtönbüntetést is kaphat.

 

 hirdetes_810x300  

Trumpot a kampányfinanszírozási szabályok megsértésével vádolták, ezek szerint 2016-ban a kampány során – ügyvédjén keresztül – pénzt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmesnek annak érdekében, hogy a nő a nyilvánosság előtt hallgasson a közötte és Trump között feltételezett korábbi intim együttlétről.

 

A hetvenhat éves politikustól, aki önként jelent meg a bíróság előtt, ujjlenyomatot is vettek, mielőtt megkezdődött volna a zárt ajtók mögötti meghallgatása.

 

Trump szürreálisnak nevezte az ügyet, és korábban Truth Social nevű platformján azt írta: „Atyaég! Letartóztattak. Hihetetlen számomra, hogy az Egyesült Államokban mindez megtörténhet.”

 

Trump megfogalmazása szerint „az egyetlen bűn, amit elkövetett az, hogy megfélemlíthetetlenül védelmezi az országot azoktól, akik el akarják pusztítani”.

 

Az egyórás bírósági meghallgatást követően Trump nem válaszolt a sajtó kérdéseire. A bíróság épületéből kilépve beszállt egy fekete autóba, amely a New York-i LaGuardia nemzetközi repülőtérre szállította, ahonnan floridai birtokára repült.

 

Juan Merchan szövetségi bíró a következő tárgyalási napot 2023. december 4-re tűzte ki, a további tárgyalás pedig 2024. januárjában kezdődhet, amely egybeesik az amerikai előválasztások kezdetével.

 

Az Egyesült Államok történelemben egyedülálló üggyel kapcsolatban Donald Trump – aki már korábban bejelentette, hogy 2024-ben újra indul az elnöki székért a Republikánus Párt színeiben – azt közölte: politikai boszorkányüldözésnek és a választásokba való beavatkozásnak tartja az ellene felhozott vádakat.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!