Nyitókép: sita

 

Kedden razziázott a belga rendőrség az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában, a szálak egészen Manfred Weber néppárti vezető tanácsadójáig vezetnek.

 

Az Euractiv szerint a rendőrségi razzia nagy felháborodást keltett az európai centrista-jobboldali pártokat tömörítő EPP soraiban, ami pedig keresztülhúzhatja Manfred Weber terveit, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen.

 

A belga hatóságok az EPP irodáiban számítógépeket ellenőriztek le, valamint dokumentumokat követeltek, amelyek egy a 2019-es európai parlamenti kampányhoz kapcsolódó korrupciógyanús ügy utáni nyomozáshoz szükségesek. Az Euractivnak egy EPP-munkatárs azt mondta: mindent odaadtak a belga rendőröknek, amit kértek.

 

 hirdetes_300x300  

Az EPP részéről próbálták tompítani a razzia súlyát, arról beszéltek, hogy a rendőrség „csak látogatást tett” náluk.

 

A rendőrségi ügy középpontjában Mario Voigt áll, aki egy német CDU-s politikus, 2019-ben Weber digitális kampánymenedzsere volt, most pedig a CDU vezetője Türingia tartományban. A német média jelentései szerint a hatóságok azt vizsgálják, hogy a 2019-es digitális kampányban hogyan jutott szerződéshez egy türingiai német cég.

 

A jelek szerint Voigt pénzt kaphatott egy jénai internetes PR-ügynökségtől, miután a cég elnyerte az EPP digitális kampányának levezénylését.

 

Brüsszelben ezért német lapértesülések szerint nem csak belga, hanem német hatóságok is részt vettek az EPP-razziában. A Mandiner úgy tudja, hogy Voigt már tavaly októberben is razzia érintettje volt: akkor türingiai otthonát és irodáját vizsgálták át a hatóságok.

 

Mario Voigt ugyanakkor minden vádat tagad, ügyvédei szerint az ügyészség vádjai megalapozatlanok, az eljárást pedig túlzónak találják. A brüsszeli razziával azonban azt is ki akarják deríteni, hogy Voigt meddig dolgozott az Európai Néppártnak, és ezalatt mennyi pénzt kaphatott a munkájáért.

 

Bár Voigt a 2019-es uniós választások idején külsős tanácsadóként dolgozott, szoros kapcsolatban állt Weberrel. Az ügy peidg fokozta a konfliktust Weber és a pártcsalád között.

 

Jövő héten Varsóban ülésezik az EPP elnöksége, és a lengyel jobbközép már most elégedetlen Weber azon lépése miatt, hogy politikai hidakat épít Giorgia Meloni olasz miniszterelnök „Olaszország testvérei” pártjával, amely egyelőre az európai konzervatív, de eurokritikusabb ECR pártcsalád tagja.

 

A néppárti pletykák szerint a tegnapi rajtaütés kárt okozhat Weber esetleges terveinek, hogy induljon az Európai Bizottság elnöki tisztségéért, és egyértelmű előnyhöz juttatja Ursula von der Leyent.

 

Az Európai Néppártnak jelenleg egyetlen magyar tagja vagy, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Fidesz egy kizárási eljárás közben végül kilépett 2021 tavaszán.

 

Mint ismeretes, decemberben robbant a Katargate-ügy, amiben az európai szocialisták vezető politikusa, Eva Kaili, valamint a vele kapcsolatban lévő más baloldali politikusok és közélet körül mozgó civilek voltak érintettek súlyos korrupciós vádakban. Az azóta is tartó ügy fejleményei megrázták az európai szocialistákat – ám az Európai Néppárt mintha nem repült volna rá nagyon az ügyre, a szocialistákat támadva.

 

Körkép.sk, portfolio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.