Nyitókép: Reuters

 

Ferenc pápa 12 fogoly lábát mossa meg a római Casal del Marmo fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében nagycsütörtökön. Ez a szertartás felidézi Jézus Krisztus cselekedeteit, aki megmosta a 12 apostol lábát a keresztre feszítése előtti utolsó vacsorán.

 

A szertartásra az úrvacsorára emlékező szentmise részeként kerül sor, amelyet 16.00 órakor tartanak a fent említett fiatalkorú bűnelkövetők börtönében. A Vatican News portál szerint az esemény nem lesz nyilvános, de az interneten keresztül közvetíteni fogják. A pápa a lábmosás után megöleli mind a 12 kiskorút, akik különböző nemzetiségűek.

 

A pápa tíz év után tér vissza ebbe az intézménybe. Már pápasága első évében, 2013-ban – nem sokkal megválasztása után – ott ünnepelte a nagycsütörtöki szertartásokat. Azóta mindig olyan intézményt választott ki ehhez a szertartáshoz, ahol különféle nehéz helyzetekben lévő emberek élnek. Tavaly egy börtönkomplexumot választott a Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötővárosban. 2020-ban és 2021-ben azonban ezt a ceremóniát a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt törölték.

 hirdetes_810x300  

 

Ferenc pápa a múlt héten három napot töltött egy római kórházban, ahova légzési problémák miatt került, és hörghurutot diagnosztizáltak nála. Szombaton kiengedték a kórházból, és másnap már részt vett a virágvasárnapi misén a Szent Péter téren.

 

Ferenc nagypénteken és fehérszombaton is részt veszt az istentiszteleten, a húsvétvasárnapi mise után pedig a hagyományos Urbi et Orbi üzenetet is elmondja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!