Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Ariel Schalit

 

Több tucatnyi rakétával támadták Izrael északi részét csütörtökön, a Pészah első napján. A légoltalmi szirénák megszólalására a határ menti lakosság óvóhelyre menekült, de az egyik becsapódásnak van egy könnyebb sebesült áldozata – jelentette a helyi média.

 

A sérült egy férfi a keresztény arabok lakta Faszúta faluban.

 

A hadsereg közölte, hogy a „vaskupola” légvédelmi rendszer elfogott egy második olyan rakétát, amely lakott területen, Nyugat-Galileában csapódott volna be.

 

hirdetes_starlux810x300

Libanoni beszámolók szerint az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt. Hivatala közölte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetértékelést fog tartani védelmi kabinetjének tagjaival, köztük Joáv Galant védelmi miniszterrel, akinek menesztését bizonytalan időre elhalasztotta.

 

A rakétatámadás elkövetőjeként egyelőre egyik szervezet sem jelentkezett, de néhány órával korábban a Hezbollah, az Irán által támogatott libanoni síita terrorszervezet bejelentette: segíteni fog „minden olyan lépést”, amelyet a palesztinok tennének Izrael ellen a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél történt összetűzések miatt.

 

A libanoni akció hátterében az áll, hogy megnőtt a feszültség a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között, mert az elmúlt két éjszaka összecsapások törtek ki a ramadánt ünneplő palesztinok és az izraeli rendőrség között Jeruzsálemben az iszlám harmadik legszentebb helyénél, az al-Aksza mecsetnél.

 

Éjszaka a Gázai övezetből is elindítottak több rakétát a szomszédos dél-izraeli területekre, és erre az izraeli légierő az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai katonai létesítményeinek a bombázásával válaszolt.

 

Közel két év óta ez az első nagyobb rakétatámadás Izrael északi határvidékén: legutóbb 2021 augusztusában támadtak több mint 20 rakétával, azóta csak egyet-egyet indítottak el onnan Izrael felé.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!