Nyitókép: AP Photo/Burhan Ozbilici

 

Az ukrajnai konfliktus lezárását célzó béketárgyalásoknak az „új világrend” megteremtésére kell irányulniuk. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki pénteki törökországi látogatásán.

 

„Minden tárgyalásnak az orosz érdekek figyelembevételén kell alapulnia… azokról az elvekről kell szólnia, amelyeken az új világrend alapul”

 

– mondta Lavrov. Hozzátette: Oroszország elutasítja „az egypólusú világrendet, amelyet egy hegemón vezet”.

 

Az orosz diplomácia vezetője azzal is fenyegetőzött, hogy Moszkva kiléphet a megállapodásból, amely lehetővé teszi a gabonaexportot az ukrán fekete-tengeri kikötőkből a folyamatos konfliktus idején. „Ha nem történik további előrelépés az orosz műtrágya- és gabonaexport akadályainak felszámolásában, akkor átgondoljuk, hogy szükség van-e erre a megállapodásra” – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Ankara egyetért Moszkva azon kérésével, hogy hárítsák el ezeket az akadályokat – idézte Mevlüt Çavuşoğlu török ​​külügyminisztert a Reuters.

 

„Fontosnak tartjuk a megállapodás folytatását… nemcsak az oroszországi és ukrajnai gabona- és műtrágyaexport, hanem a világon uralkodó élelmiszerválság megállítása szempontjából is” – tette hozzá.

 

Az ukrán fekete-tengeri kikötőkből Oroszország és Ukrajna között gabonaexportról szóló megállapodást tavaly júliusban közvetítette az ENSZ és Törökország.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!