Nyitókép forrása: Ukrinform

 

A Pentagonból kiszivárgó információk aggodalmat keltő betekintést adnak az ukrajnai háború elhallgatott eseményeiről, amelyek hajszál híján a NATO háborúba vonódását okozták. A The Washington Post közlése szerint egy orosz vadászgép tavaly majdnem kilőtt egy brit felderítőgépet a Krímtől nem messze, elvileg nemzetközi vizek felett. A nyilvánosság előtt az incidenst jóval enyhébb változatban tálalták a britek, pedig ha az oroszok kilőtték volna a gépet, az a háború kiszélesedéséhez vezethetett volna.

 

Szeptember végén egy brit RC-135-ös rádiójelek és más elektronikus üzenetek elkapására szolgáló felderítőrepülőgép a Krím-félsziget partjainál került két orosz vadászgép célkeresztjébe, és rakétát is kilőttek rá, ami „majdnem” a gép vesztét okozta.

 

Ben Wallace brit védelmi miniszter októberben számolt be az incidensről a nyilvánosságnak, ám jóval enyhébb tálalásban. A hivatalos sztori az volt, hogy két Szu-27-es vadészgép befogta az RC-135-ost a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett, és „felelőtlenül” 4,5 méterre közelítette meg a gép testet.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik orosz gép rakétát is kilőtt, amit a britek „meghibásodásként” könyveltek el, Wallace pedig hangsúlyozta, hogy egyeztetett a kérdésben az oroszokkal.

 

A most napvilágra került új információk egyértelműen rámutatnak arra, hogy a nyugati katonai vezetők pengeélen táncolnak az orosz-ukrán háború kapcsán, és a háború kiszélesedésének veszélye jóval nagyobb, mint azt a nyugati politika bevallja.

 

Mivel az ukránok legnagyobb előnye az oroszokkal szemben épp a nyugati hírszerzési adatokban rejlik, ezért az oroszok fellépése a felderítőgépekkel szemben nem véletlen. A kiszivárgó dokumentumok szerint a Krím partjaitól 12 mérföldre elvileg már nemzetközi légtér kezdődik, ám az amerikai védelmi minisztérium az incidens után már 50 mérföldes határral dolgozik.

 

Ahogy a szivárogtatások egyik dokumentumát, úgy ez RC-135-ös esetét sem kommentálták egyelőre sem az amerikai  sem a brit illetékesek.

 

Az incidens nem egyedülálló. A „SECRET/NOFORN” jelzéssel ellátott (ami azt jelenti, hogy az információ titkos és a nyilvánossággal nem megosztható) dokumentumok más esetekről is beszámolnak.

 

December végén egy másik brit RC-135-öst két brit Typhoon vadászrepülőgép kísért, és őket is célba vették az orosz vadászgépek és 30 méterre megközelítették őket.

 

Február 22-én pedig egy amerikai MQ-9-es hírszerző drónt tartóztattak fel az oroszok, pár héttel később pedig ugyanilyen drón üzemanyaggal permeteztek le, majd a drónt az irányító személyzet a tengerbe irányította. Ez utóbbi incidensről napokig írt a nemzetközi sajtó.

 

A brit, amerikai és francia haderő rendszeresen, havonta legalább egyszer végez felderítő repüléseket a Krím-félsziget környékén.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.