Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

A Pentagon-leaks kiszivárgott titkosított dokumentumaiból az derül ki, hogy az amerikai hírszerzési információk szerint az ukrán integrált légvédelem májusban összeomolhat. Ennek legfőbb oka, hogy az orosz drón- és rakétatámadások szisztematikusan felőrölték az ukrán légvédelmi egységek kapacitásait, a Nyugat pedig nem tudja (vagy nem akarja) a szükséges tempóban pótolni a hiányt.

 

Ha ez bekövetkezik, megnyílik az út az orosz vadászbombázók előtt, és a orosz légierő célzottabban és hatékonyabban tudná támadni az ukrán erőket, jelentős támogatást nyújtva ezzel saját szárazföldi egységeinek.

 

A február elején íródott, nemrég kiszivárgott információ szerint súlyos hiányosságok vannak ukrán oldalon haderő-generálás és fenntartás terén, és valószínűsíti, hogy Ukrajna jövőbeli ellentámadása „csak szerény területi előnyökhöz” juttatja Kijevet.

 

Erről a The Washington Post számolt be. A cikk merőben más képet mutat arról, mint amit a hivatalos amerikai retorika tükrözött az elmúlt hónapokban. Washington ugyanis többnyire méltatta az ukrán harctéri képességeket és nagy reményeket fűzött az ukrán ellentámadás sikeréhez. Igaz, hogy ez az optimizmus inkább csak a politikusokra volt jellemző, a katonai vezetés (mint Mark Milliey amerikai vezérkari főnök) kevésbé volt meggyőződve arról, hogy az ukránoknak sikerült idén áttörő eredményt elérnie.

 hirdetes_810x300  

 

A Post által említett hírszerzési jelentés ráadásul azt is megerősíti, amit a szakértők a legvalószínűbbnek tartottak: Ukrajna az ellentámadás során dél felé nyomulna előre, hogy kettévágja a Krím és a megszállt kelet-ukrajnai területek közötti oroszok által kialakított szárazföldi folyosót.

 

A jelentés azonban azt is hozzáteszi, hogy Oroszország erős védelmi vonalat épített ki, miközben Ukrajna kiképzés és hadianyag-utánpótlás tekintetében hátrányban van. Ez pedig nehezíteni fogja az ukrán előrenyomuló egységek dolgát, akik most ráadásul nem védekezni, hanem támadni lesznek kénytelenek – vagyis jóval nagyobb veszteségekre kell felkészülniük.

 

Az ukrán vezetés a kiszivárgott dokumentumokat a botrány első napján hamisnak nevezték, ám pár órával később már arról írt az amerikai sajtó, hogy megváltoztatták a hadműveleti terveket. Az sem mellékes, hogy kezdetben csak néhány dokumentum jelent meg a sajtóban, ma már több mint 100 bizalmas dokumentumot elemeznek a szerkesztőségek szerte a világban. A helyzetet bonyolítja, hogy az információs hadviselés miatt számos hamisított dokumentum jelenik meg a közösségi hálókon. Tipikus példa, hogy az oroszok a titkos jelentésekben szereplő 43 ezer elesett orosz katonáról szóló részt 17 ezerre javították, majd így közölték a Telegramm csatornákon – a 17 ezer elesett katona verziója az orosz hivatalos propagandával esik egybe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!