Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Susan Walsh

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön, Washingtonban jelentette be, hogy további MiG-29-es vadászgépeket ad át Ukrajnának. A lengyel miniszterelnök erről az Atlantic Council (Atlanti Tanács) agytröszt rendezvényén beszélt.

 

Morawiecki elmondta, hogy a lengyel légierő 48 F-16-os vadászgépből áll, többek között amerikai szövetségesei támogatják légvédelmét, és cserélődő NATO-kontingens keretében F-22-es vadászgépek is őrzik a lengyel légteret.

 

Ezenkívül az ötödik generációs amerikai F-35-ös vadászgépek leszállítása a következő években történik meg.

 

 hirdetes_810x300  

Morawiecki hangsúlyozta, hogy Lengyelországnak már nincs szüksége a MiG-29-es vadászgépekre.

 

A lengyel kormányfő nem pontosította, mennyi MiG-et küldenek Ukrajnába a korábban már átadott nyolc után. Varsó ugyanakkor a minap kérvényezte Németországtól, hogy engedélyezzék a vadászgépek átadását, és csütörtök késő délután a németek jelezték is, hogy 5 darab vadászgépre megadják az engedélyt.

 

A németek Nyugat-Németország és Kelet-Németország 1990-es egyesülésekor tettek szert 24 MiG-29-esre, ezekből 2005-ben 22 darab került Lengyelországba.

 

Ukrajna eddig igazoltan 21 MiG-et kapott partnereitől, nyolcat Lengyelországtól, 13-at Szlovákiától. Jelenleg Bulgária mutat hajlandóságot saját MiG-jei átadására, cserébe azonban a nyugati partnerektől modern új vadászgépeket kér (a politika nagyon hasonló ahhoz, amit a szlovák kormány követett).

 

Bulgária 16 MiG-gel rendelkezik, ezek közül mindössze hat működőképes.

 

Körkép.sk, Ukrajinska Pravda, Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!