Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A holland kormány pénteken jóváhagyta a 12 év alatti gyermekek eutanáziáját. Ezzel lehetővé teszi az irgalmas halált azoknak a kisgyermekeknek, akik „elviselhetetlenül és reménytelenül” szenvednek.

 

A 12 éven felüli gyermekek már kérhetik az eutanáziát, de 16 éves korukig szülői beleegyezés szükséges. Egy év alatti gyermekek számára is törvényes, szintén a szülők beleegyezésével.

 

Az új kormányhatározatot a holland orvosok évekig tartó felhívásai alapján fogadták el, akik azt kérték, hogy csökkentsék az eutanáziára vonatkozó jelenlegi 12 év feletti korhatárt.

 hirdetes_300x300  

 

Az eutanáziát évente „egy körülbelül öt-tíz gyermekből álló kis csoportnál alkalmaznák, akik számára nincs olyan palliatív ellátási lehetőség, amely enyhülést hozna a szenvedésükre, és akik a belátható jövőben meghalnának” – pontosított az egészségügyi minisztérium.

 

Az egy és 12 év közötti gyermekekre vonatkozó új változtatásokkal Hollandia besorakozik Belgium mellé, amely 2014-ben a világon elsőként fogadta el a kisgyermekek eutanáziáját engedélyező törvényt – de a gyermek beleegyezésével.

 

A holland protokoll azonban kimondja, hogy amennyiben a gyermek nem tudja beleegyezését adni, az eutanáziát szülői engedéllyel és orvossal folytatott konzultációt követően is végre lehet hajtani – mondta Axel Dees, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

 

„Ez egy nagyon összetett téma, amely olyan nyomasztó helyzetekkel foglalkozik, amelyeket senkinek sem kívánunk” – jelentette ki Ernst Kuipers egészségügyi miniszter. „Örülök, hogy az összes résztvevő féllel folytatott intenzív egyeztetés után olyan megoldásra jutottunk, amely segíthet ezeken a gyógyíthatatlan betegeken, szüleiken és háziorvosaikon is” – tette hozzá.

 

2002-ben Hollandia és a szomszédos Belgium lettek a világ első országai, amelyek legalizálták az eutanáziát. A kormány adatai szerint 2022-ben több mint 8700 ember kapott eutanáziát Hollandiában. Legtöbbjük gyógyíthatatlan rákban szenvedett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!