Nyitókép: AP Photo/Eraldo Peres

 

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szombaton kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia az ukrajnai háború támogatásával, és el kell kezdenie a békéről beszélni.

 

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei régóta felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajnának fegyverszállításra van szüksége ahhoz, hogy megvédje saját területét és lakosságát az Oroszország által tavaly februárban indított hatalmas katonai agresszióval szemben.

 

„Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború támogatásával, és el kell kezdenie a békéről beszélni, és ugyanúgy az Európai Uniónak is el kell kezdenie a békéről beszélni”

 

– mondta Lula da Silva kínai látogatása végén, ahol Hszi Csin-ping elnökkel találkozott.

 hirdetes_300x300  

 

A nemzetközi közösség így „meg tudja győzni” a Kreml vezetőjét, Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt arról, hogy „a béke az egész világ érdeke” – mondta a brazil elnök.

 

A nyugati hatalmakkal ellentétben sem Kína, sem Brazília nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben Moszkva ukrajnai inváziója után, és mindkét ország igyekszik a konfliktus békés rendezésének közvetítői pozícióját elfoglalni.

 

Kínai útja előtt Lula egy olyan országcsoport létrehozását javasolta, amely közösen próbálná közvetíteni a békét Ukrajnában, és bejelentette, hogy megvitatja ezt a témát Pekinggel. A brazil elnök a kínai elnökkel folytatott találkozó után nem árulta el, hogy sikerre vitte-e javaslatát. Csak annyit mondott, hogy a Putyinnal és Zelenszkijjel folytatott beszélgetések során „fontos a türelem”.

 

„De mindenekelőtt meg kell győzni a fegyvereket szállító és a háborút támogató országokat, hogy álljanak le“

 

– véli Lula.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.