Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Marwan Ali

 

Legalább három civil meghalt a militáns csoportok és a reguláris hadsereg között kitört harcokban Szudánban. A hadsereg légi csapásokat hajtott végre, és arról beszél, hogy az ország veszélyes fordulóponthoz érkezett. A nemzetközi aggodalmak is nagyok, miután a félkatonai szervezetek bejelentették, hogy ellenőrzésük alatt tartják az elnöki palotát és a kartúmi repteret. A civil politikai vezetők tűzszünetre szólítottak fel, hogy elkerüljék a világ egyik legszegényebb országának összeomlását.

 

A szudáni orvosok szakszervezete három civil áldozatot jelentett, egyikük a kartúmi reptéren vesztette életét. További kilenc civil megsebesült.

 

Egyes források szerint puccs zajlik az afrikai országban, amelyre azután került sor, hogy az elmúlt hetekben egyre nagyobb lett a feszültség Abdel Fattah al-Burhan katonai vezető és riválisa, Mohamed Hamdan Daglo, a félkatonai csoportok vezetője között. A vita abból fakadt, hogy al-Burhan integrálni akarta Daglo milíciáit a reguláris hadseregbe.

 

 hirdetes_300x300  

A milíciák integrálása volt az egyik alapköve annak a megállapodásnak, amely a 2021-es puccs okozta válság eredményeként született. A megállapodás szerint ez elengedhetetlen feltétele a polgári kormány visszaállításának.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter „mélyen nyugtalanítónak” nevezte a szudáni eseményeket, és mindkét felet az erőszak felhagyására szólította fel. Ugyanezt mondta az ENSZ, az Afrikai Unió, az Arab Liga, az IGAG regionális blokk és az EU is.

 

A hadsereg arról számolt be, hogy légi csapásokat hajtott végre és megsemmisített két militáns bázist Kartúmban.

 

A két évvel ezelőtti puccs óta 120 civil halt meg (hivatalosan) a demokrácia helyreállítását követelő tüntetések szétverésében.

 

Szombaton a milícia erői bejelentették, hogy átvették az irányítást a kartúmi reptér felett. Szemtanúk elmondása szerint több teherautónyi fegyveres hatolt be a reptér területére és az elnöki palotába – ami jelenleg al-Burhan székhelye.

 

A hadsereg tagadja a félkatonai szervezetek (RSF) állításait, és azt állítja, hogy a reptér és több bázis továbbra is az ő ellenőrzésük alatt áll. Ugyanakkor azzal vádolta meg az RSF-et, hogy katonái polgári repülőket gyújtott fel. A szaúdi Saudia légitársaság azóta bejelentette, hogy felfüggeszti összes Szudánba és onnan induló járatát, miután az egyik Airbus A330-as nem konkretizált „balesetet szenvedett”.

 

Az RSF vezetője, Daglo azt nyilatkozta az Al Jazeerának, hogy nem adja fel a harcot, míg el nem foglalja a hadsereg összes bázisát, és a fegyveres erők tisztjei nem csatlakoznak hozzá. Arról beszélt, hogy a 2021-es puccs hiba volt, amely csak feltámasztotta a Bashir-rezsimet, amelyet a hadsereg 2019-ben űzött el a tömeges tiltakozások után.

 

Az RSF 2013-ban jött létre a Janjaweed milíciából, amelyet korábban Omar al-Bashir akkori elnök szabadított rá a nem arab etnikai kisebbségekre az ország nyugati felében.

 

Az RSF és a reguláris hadsereg közötti erőszakba torkolló rivalizálás már kétszer megakadályozta az ország demokrácia felé való elmozdulását, így már kétszer kellett elhalasztani azt a megállapodást, amely tartalmazza a civil kormány helyreállításának ütemtervét.

 

A reguláris haderő feje, Burhan észak-szudáni katona volt, akit a Bashir-rezsim emelt fel. Szerinte a 2021-es puccs nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy több csoportot sikerüljön bevonni a politikai folyamatokba.

 

AFP

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!