Nyitókép forrása: SITA/WCVB-TV via AP

 

A Pentagonból kiszivárgó kényes és bizalmas információk napvilágra kerülése veszélybe sodorhatja az amerikai hírszerzési forrásokat, leleplezte az amerikai stratégiát és aláásta az USA és szövetségesei közti bizalmat – mondta az amerikai CNBC-nek egy hírszerzési tisztviselő, aki korábban az amerikai védelmi minisztérium munkatársa volt.

 

A CNBC szerint Edward Snowden szivárogtatása óta a mostani a legsúlyosabb és legártalmasabb lelepleződés, ami Amerika és Washington hitelességét érte.

 

A portál forrása szerint a szivárogtatás „pusztító” hatással van az amerikai szövetségekre.

 

 hirdetes_810x300  

„A hírszerzésben mindig megvan az a szándék, hogy az információ a rendeltetési helyére kerüljön, hogy felhasználhassák és később megvédjék a nyilvánosságra kerüléstől. Egyértelmű, hogy ebben az esetben nem tettünk eleget, hogy megvédjük az információkat”

 

mondta a volt védelmi minisztériumi tisztviselő.

 

A CIA egyik volt tisztje hasonló véleményen van. Úgy véli, hanyagságról és alkalmatlanságról árulkodik, hogy rendkívül kényes és bizalmas adatok akár egy éve is közkézen forogtak, mielőtt az USA illetékesei rájöttek erre, így az Egyesült Államok kormánya megbízhatatlannak és inkompetensnek tűnik.

 

Ráadásul azt is hozzátette, hogy a nemzetközi szövetségesekre nézve a szivárogtatásoknak súlyos következményei vannak.

 

„Szövetségeseink nem bízhatnak bennünk. Ezért beszélnek a közel-keletiek Kínával, a szaúdiak pedig Iránnal. Miért? Mert az amerikai vezetésben hiányosságok vannak.”

 

A szivárogtatással az amerikai hatóságok egy Jack Douglas Teixeira nevű, 21 éves fiatal férfit vádolnak, aki az amerikai nemzeti gárda katonája. Továbbra is kérdés, hogyan jutott hozzá az érzékeny információkhoz, amelyeknek a létezéséről nem is szabadott volna tudnia.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.