Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Az Európai Bizottság azt üzente Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az „egyoldalú kereskedelmi lépések” elfogadhatatlanok. A két ország saját agrárpiacuk védelmében június 30-ig betiltotta az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek importját. Hasonló lépést fontolgatnak Romániában is. Szlovákia egyelőre az EU-ra vár, ám ez inkább csak időhúzás, Brüsszel ugyanis már többször jelezte, hogy nem változtatja meg az ukrán agrártermékek vám- és kvótamentességéről szóló álláspontját.

 

A képlet ugyanaz, mint a migráció esetében. Az EU nem tett semmit az illegális bevándorlás feltartóztatásáért, de mikor egy-egy ország saját kezébe vette az irányítást, egyoldalú lépésnek titulálta azt, és közös európai megoldást javasolt, amivel csak telt idő, de megoldás nem született.

 

Most hasonló a helyzet. Közép-Kelet-Európa hat országa, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia és Bulgária kompenzációt kért Brüsszeltől a piacukat ért, ukrán gabonadömping által okozott súlyos károk miatt. Brüsszel azzal válaszolt, hogy csak három országnak ajánlott fel kompenzációt (Lengyelországnak, Romániának és Bulgáriának), és mindössze elenyésző 53 millió euró értékben.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán gabonadömping ugyanakkor nem alakulhatott volna ki, ha az Európai Bizottság nem ad teljes vám- és kvótamentességet az ukrán mezőgazdasági termékekre a szolidaritás jegyében. Lengyelországban a kialakult elégedetlenkedés miatt a mezőgazdasági miniszter lemondott, és utolsó felszólalásában a Bizottságot tette felelőssé a kialakult helyzetért.

 

Ráadásul az ukrán gabonának nem a közép-európai piacon kellene megjelennie, hanem a nyugati ígéretek szerint a szegény afrikai országokhoz kellene lejutnia a fekete-tengeri gabonafolyosó-egyezmény értelmében. Ehelyett a többet fizető vevők, tehát jórészt nyugat-európai tagállamok, Kína, India, valamint Törökország húz hasznot az ukrán gabonaszállításokból.

 

Szlovákia – Milan Krajniak munkaügyi miniszter elmondása szerint – egyelőre nem tervez olyan lépéseket, mint amit most Varsó és Budapest meghozott, hanem azt várja, hogy az „európai szintű megoldás” szülessen. Hasonlót vártak anno az energiaárak szabályozása kapcsán – ez már akkor sem jött be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.