Nyitókép: Instagram/Eva Kaili

 

Házi őrizetbe került pénteken Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, aki a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja.

 

Mint arról az euronews.com beszámolt, egy brüsszeli lakásban kell laknia, elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, folyamatosan a hatóságok rendelkezésére kell állnia, és rendszeres kihallgatásokon kell részt vennie.

 

Brüsszeli jogállamiság: Kiengedik a börtönből az EP legnagyobb korrupciós botrányának főszereplőjét

 hirdetes_810x300  

 

Katargate-ügy

 

A görög politikust az elsők között vették őrizetbe decemberben, amikor a hatóságok széles körű vizsgálatot hoztak nyilvánosságra az európai törvényhozók esetleges Katar és Marokkó általi megvesztegetéséről.

 

Kaili élettársa, Francesco Giorgi és több más jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, köztük Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő is érintett az úgynevezett Katargate-ügyben.

 

Ő volt az utolsó név, aki állítólag a vesztegetési hálózat vezetője volt, és januárban megállapodást kötött a belga nyomozókkal. Időközben az összes őrizetbe vett gyanúsítottat nyomkövetővel szabadon engedték.

 

EP-képviselő marad

 

Az ügyészség korrupcióval, bűnszervezeti tagsággal és pénzmosással vádolja Kailit. December 9-e óta volt őrizetben.

 

Letartóztatása után az Európai Parlament megvonta a mentelmi jogát. Leváltották az Európai Parlament egyik alelnöki posztjáról is. Azonban továbbra is besorolatlan EP-képviselő marad, így havi 7 146 eurós adózás utáni fizetésre és a havi 4 778 eurós bónusz felére jogosult.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!