Nyitókép: AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton amellett szólt, hogy Ukrajnának hatékony biztonsági garanciákra kell szert tennie még a NATO-szövetséghez való csatlakozása előtt.

 

Zelenszkij ezt szorgalmazta szombaton Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során is, akivel a júliusi vilniusi NATO-csúcs előkészületeiről és annak várható eredményeiről tárgyalt, különös tekintettel arra, hogy Ukrajnának még a csatlakozása előtt hatékony biztonsági garanciákat kell kapnia. Az erről tudósító DPA ügynökség hozzátette, hogy Zelenszkij Ukrajna felgyorsított belépését szeretné a nyugati védelmi szövetségbe.

 

Az ügynökség ugyanakkor emlékeztetett: a NATO-csatlakozás feltétele, hogy a tagjelölt ország ne keveredjen nemzetközi konfliktusokba és határvitákba – Ukrajnát tavaly februárban támadta meg Oroszország. Az orosz invázió egyik oka az volt, hogy Ukrajna megpróbált kiszabadulni Oroszország befolyási övezetéből, nyugat felé orientálódni, és potenciálisan csatlakozni a NATO-hoz.

 hirdetes_810x300  

 

Zelenszkij szombat este a Facebook közösségi oldalán közzétett videóbeszédében hozzátette, hogy a Macronnal folytatott beszélgetés során kiemelt figyelmet fordítottak az ukrán béketerv megvalósítására. Továbbá beszéltek Macron legutóbbi kínai látogatásáról is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!