Nyitókép forrása: SITA/Kay Nietfeld/dpa via AP/A képen Steffi Lemke (balra) német környezetvédelmi miniszter és Robert Habeck (jobbra) német alkancellár és a gazdasági miniszter. Mindketten a Zöldek párt tagjai. 

 

Steffi Lemke (Zöldek) német környezetvédelmi miniszter élesen bírálta Markus Söder bajor tartományi miniszterelnököt. Söder ugyanis azt javasolja, hogy a szövetségi kormány szintjéről tartományi hatáskörbe kellene adni az atomerőművek bezárásának vagy működtetésének kérdését. Németországban a hétvégén állították le az utolsó atomreaktorokat is.

 

A balliberális Lemke szerint Söder „könnyelműen” figyelmen kívül hagyja a nukleáris biztonsági kérdéseket, és kitart amellett, hogy a nukleáris energia felletti ellenőrzés kizárólag a szövetség kormány hatásköre lehet.

 

Fontos kiemelni, hogy a német zöldek fontos programja az atomerőművek bezárása, amelyet most sikerült elérniük. Más kérdés, hogy milyen áron, tekintettel az energiaválságra, amely igen bizonytalanná teszi a német energiaellátás jövőjét, bár a szintén balliberális Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter szerint Németországot nem fenyegeti energiahiány. Szakértők szerint azonban ez nagyban függ attól, hogy a német és dán szélerőművek, valamint a norvég vízerőművek, de főleg a francia atomerőművek milyen teljesítménnyel tudnak majd dolgozni. Németország ugyanis nem mondott le a nukleáris energiáról, csak saját atomerőműveiről, jelenleg is nagy tételeben importál francia atomenergiát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!