Nyitókép: Getty Images

 

Csehország véleménye szerint az ukrán gabona behozatalának egyoldalú tilalma, amelyet Lengyelország, Magyarország és legutóbb Szlovákia is bevezetett, ellentétes az EU és a Kereskedelmi Világszervezet egységes piacának feltételeivel. Csehország nem számol az egyoldalú tilalom bevezetésével, mint mondta, a helyzetet az egész EU szintjén szeretné megoldani. Csehországnak ezt a hozzáállását hétfőn a cseh mezőgazdasági minisztérium közölte.

 

Zdeněk Nekula tárcavezető a hétvégén az ukrajnai mezőgazdasági termékek importjáról Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztossal tárgyalt.

 

„Egyértelműen megerősítette számomra, hogy az ilyen egyoldalú intézkedések elfogadhatatlanok” – mondta Nekula. A biztossal a jövő héten akar beszélni az egész EU közös eljárásáról.

 hirdetes_300x300  

 

A mezőgazdasági minisztérium szerint Csehország egyelőre nem tervezi a gabona és más mezőgazdasági áruk Ukrajnából történő behozatalának betiltását. A fogyasztók egészségének védelmével összefüggésben azonban megerősítette az importellenőrzést. A tesztek még nem mutattak ki hibás mintát.

 

„Fontos, hogy az Európai Bizottság és az egyes országok gondosan figyelemmel kísérjék az Ukrajnából az EU-ba irányuló import következményeit, beleértve az uniós piacra és a hazai termelőkre gyakorolt ​​hatást. Az egyes országok egyoldalú tiltása nem old meg semmit”

 

– jelentette ki a cseh miniszter.

 

Szerinte meg kell állapodni az ukrán áruk tranzitszabályairól, és biztosítani kell, hogy azokba az EU-n kívüli országokba kerüljenek, amelyek ettől a terméktől függenek.

 

„Az EU és Ukrajna között létre kell hozni egy politikai megállapodást, amely egyértelműen meghatározza a tranzitszabályokat, hogy minden szállítmány teljes egészében egy EU-n kívüli országba érkezzen”

 

– mondta Nekula.

 

Lengyelország és Magyarország a hétvégén betiltotta a mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő behozatalát. Hétfőn a szlovák kormány is tájékoztatott az Ukrajnából származó gabona és más válogatott termékek importjának ideiglenes felfüggesztéséről.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!