Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Eraldo Peres

 

Luis Inácio Lula da Silva brazil államfő vasárnap bejelentette, hogy békepárti blokkot akar létrehozni az orosz-ukrán háború mihamarabbi lezárásának elősegítésére. A blokk olyan országokból állna össze, amelyek nem vesznek részt a konfliktusban.

 

Lula kijelentette, hogy a múlt hét elején már tárgyalt erről Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

 

„Mivel az Egyesült Államok és Európa továbbra is hozzájárul a háború fenntartásához, ezért tárgyalóasztalhoz kell ülnünk, és ki kell mondanunk, hogy ebből elég volt, kezdjünk el tárgyalni, mert a háború az emberiségnek még soha nem hozott semmilyen hasznot

 

fogalmazott a brazil elnök.

 hirdetes_300x300  

 

Lula korábban élesen bírálta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót azért, mert fegyverekkel és más formájú segítséggel támogatja Ukrajnát, amivel csak eszkalálják a konfliktust. Németország az év elején szólította fel Brazíliát, hogy szállítson fegyvereket Ukrajnának, amit azonban Lula elutasított, jelezve, hogy nem óhajt belekeveredni a konfliktusba.

 

A brazil elnök azt is kijelentette vasárnap, hogy a háborút két ország kezdte, amivel jelezte, hogy a konfliktusért Ukrajna is felelős. Arról is beszélt, hogy a békét egyre nehezebb lesz elérni, mert egyre több országot kell meggyőzni a konfliktus lezárásáról.

 

Lula a múlt héten ázsiai körúton volt, ennek utolsó állomásán, Abu Dzabiban nyilatkozott a sajtónak. Jelezte, hogy a békeblokk létrehozásáról tárgyalt már a kínai elnökkel és az Egyesült Arab Emírségek elnökével.

 

Lula április elején arról beszélt, hogy Ukrajnának le kellene mondania a Krímről a háború lezárása érdekében, amire az ukrán külügy azzal reagált, hogy nem fog területével kereskedni. Két nappal ezelőtt a brazil elnök az USA-t is felszólította, hogy hagyjon fel a háború ösztönzésével.

 

Érdemes megjegyezni, hogy míg a korábbi (nacionalista) brazil elnökkel szemben a mainstream sajtó a baloldali Lulát éltette anno az elnökválasztási kampány idején, és ódákat zengtek róla győzelme után, most olyan emberként írják le, aki „túlságosan barátságos viszonyt ápolt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”.

 

Még érdekesebb, hogy Lula ázsiai körútja nem csak Ukrajnáról szólt. A brazil elnök többek között kifogásolta azt is, hogy a dollár túlságosan dominál a nemzetközi kereskedelemben, és ezért a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági platformja) közötti tranzakcióknál a dollár helyett egy másik valutát kell találni.

 

Kína és Brazília nem csatlakozott a nyugati oroszellenes szankciókhoz, az Egyesült Arab Emírségek pedig semleges álláspontra helyezkedett a konfliktus kapcsán.

 

Körkép.sk, Reuters, AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.