Nyitókép: Pontus LUNDAHL / TT News Agency / TT NYHETSBYRÅN / AFP

 

Svédországban több mint 25 éve nem látott méretű hadgyakorlat indult hétfőn. A svéd hadsereg közlése szerint az Aurora 23 fedőnevű hadgyakorlaton tizenhárom másik ország katonái is részt vesznek, köztük német, amerikai, francia csapatok és a szomszédos skandináv államok kontingensei is. A tengeri, szárazföldi és légi gyakorlat május 11-ig tart, a mintegy 26 ezer katona egy Svédország elleni átfogó támadás elhárítását gyakorolja.

 

A svéd hadsereg közlése szerint a hadgyakorlatra főleg az ország déli és északi részén, valamint a stratégiai jelentőségű Gotland szigeten és környékén kerül sor. A gyakorlatozásba Svédország egész területéről bekapcsolódnak a katonai egységek.

 

Svédországon kívül az USA, Nagy-Britannia, Finnország, Lengyelország, Norvégia, Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Dánia, Ausztria, Németország és Franciaország is bekapcsolódik a hadgyakorlatba. Mivel a résztvevő országok többsége NATO-tag is, az AFP szerint a hadgyakorlat Svédország szövetségbe való felvételének igyekezetére figyelmeztet.

 

 hirdetes_810x300  

Mint ismert, Finnország és Svédország közösen kérték felvételüket a NATO-ba még 2022 májusában. Ezzel reagáltak az ukrajnai orosz invázióra. A NATO-ban való tagságot mind a 30 tagállamnak jóvá kell hagynia. Finnország ennek értelmében már április 4-én felvételt nyert, ezzel az Észak-Atlanti Szövetség 31. tagállama lett.

 

Svédország felvétele azonban továbbra is a levegőben lóg, miután Törökország és Magyarország egyelőre nem támogatja azt.

 

Törökország azért blokkolja a svédeket, mert Stokholm folyamatosan elutasítja azon több tucat ember kiadatását, akiket Ankara terroristának titulál. A helyzeten a stockholmi Korán-égetés sem segített. Most a Szövetség diplomatái abban bíznak, hogy Erdogan nyitottabb lesz a kérdésben, ha megnyeri a májusi választásokat.

 

Magyarország mindkét állam NATO-csatlakozása kapcsán jelezte, hogy az elmúlt évek politikai nyilatkozatai magyarellenesek voltak, a valóságot sokszor nem tükrözték, így előbb tisztázni kívánják a nézeteltéréseket.

 

Körkép.sk, spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!