Nyitókép: Roman Chop via AP

 

Kedden az ukrán vezetés meghívta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt, hogy látogassa meg háború sújtotta országukat, és saját szemével nézze meg az orosz agresszió következményeit. Ukrajna ugyanakkor bírálta Lula béketárgyalások közvetítésére irányuló erőfeszítéseit.

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői brazíliai látogatásán és Lulával folytatott megbeszélései után kijelentette, hogy Brazília és Oroszország egyetért az ukrajnai háborúban.

 

Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, aki megerősítette Lula meghívását, a Facebookon azt írta, hogy a külügyminisztérium szeretné, ha a brazil elnök „megértené az orosz agresszió valódi okait és következményeit a globális biztonságra nézve”.

 hirdetes_300x300  

 

Nyikolenko szerint Ukrajna érdeklődve figyeli Lula erőfeszítéseit a konfliktus békés megoldására, de nem tud beleegyezni abba, hogy az „áldozatot és az agresszort” egyenlő bánásmódban részesítse. Ukrajna számára az is elfogadhatatlan, hogy az őt segítő államokat háborús uszítással vádolják.

 

Ezzel Lula hétvégi megjegyzéseire reagált, aki azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy az ukrajnai fegyverszállítással meghosszabbítják a konfliktust. Mint a BBC megjegyezte, a brazil elnök ezen kijelentése nagy felháborodást váltott ki Nyugaton. A Fehér Ház szóvivője még azzal is megvádolta Lula da Silvát, hogy „mint egy papagáj” ismételgeti az orosz és kínai propaganda téziseit anélkül, hogy megismerkedne a tényekkel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.