Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Miközben egyre többet ragozzák Ursula von der Leyen nevét a NATO-főtitkári poszt, illetve egy újabb, öt évre szóló bizottsági elnöki poszt kapcsán, egyre jobban nő a nyomás Brüsszelen, hogy eleget tegyen a több irányból megfogalmazott követeléseknek, hogy adják ki Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója közötti szöveges üzenetváltások leiratát, amely miatt a tagállamokat sok millió eurós kár érte.

 

Hogy merre tart a jogi kavalkád, egyelőre nehéz megmondani. Legutóbb azonban egy belga lobbista önköltségen tett feljelentést von der Leyen ellen a kvázi eltitkolt szöveges üzenetek elen. Frédéric Baldan április 5-én tett büntetőfeljelentést korrupció és a szóban forgó üzenetek jogszerűtlen megsemmisítése miatt.

 

Ez az első alkalom, hogy egy tagállam bírósága indít eljárást az Európai Bizottság hivatalban lévő tagja ellen.

 

 hirdetes_810x300  

Von der Leyen körül egyre fogy a levegő. A Pfizer erősen túlárazott, átláthatatlan körülmények között megkötött szerződősei súlyos kérdéseket vetettek fel, és ma már az EP, az európai ombudsman, a The New York Times (amely szintén pert indított a Bizottság ellen az üzenetek kiadatása érdekében), több tagállam egészségügyi minisztere, újságírók egész sora, az európai ügyész és most egy belga lobbista is betekintést követel a szerződést megelőző tárgyalások részleteibe.

 

Az ügy ugyanis nemcsak arról szól, hogy túlárazottak voltak a vakcinák, és hogy több millió darab hever kihasználatlanul, vagy veszett kárba az előnytelenül megírt szerződések miatt. Hanem arról is, hogy von der Leyennek volt-e személyes indítéka és haszna az ügylet megkötéséből.

 

A szerződés 1,8 milliárd adag, előre, teljes összegben kifizetett koronavírus elleni Pfizer-vakcináról szól, amiből csak 1,1 milliárdot érvényesített az EU, és ennek a mennyiségnek a felét fogják megkapni idén a tagállamok.

 

Kérdés, hogy minek. A szerződést úgy írták meg, hogy az EU-t köti a fizetési és vételi kötelezettség, de a Pfizert nem kötik szállítási idők (ebből súlyos problémák voltak 2021-ben, a koronavírus-járvány legdurvább időszakában). A vakcinák tehát jönnek, és fizetni kell értük akkor is, ha nincs rájuk szükség.

 

Becslések szerint Németországban eddig 36,6 millió adag vakcina szavazatossága járt le és került megsemmisítésre. Bulgáriában 3 millió vakcinát kellett kidobni, Ausztriában pedig 17,5 millió adag hever a raktárakban kihasználatlanul.

 

A lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski felszólította a Bizottságot, hogy adjon magyarázatot, miért volt szükség ekkora méretű szerződésre.

 

Az egész ügyet a sajtó és az európai ombudsman indította el anno azzal, hogy kérték, de nem kapták meg von der Leyen üzeneteit, amit Albert Bourlával váltott. Az oknyomozások szerint von der Leyen családja az Egyesült Államokban él, férje pedig a vakcinabeszerzés időszakában a Pfizer egyik leányvállalatánál kapott magas rangú beosztást.

 

Bourlát az Európai Parlament is vizsgálóbizottság elé idézte, ám ő kétszer nem jelent meg az ülésen. Von der Leyen is kapott volna hasonló idézést, ám őt az EP elnökei és a pártcsaládok frakcióvezetői kimentették szorult helyzetéből, és zárt ülést rendeltek el.

 

A hurok azonban szorulni látszik. A Politico szerint az Európai Ügyészség kötelezheti a Bizottságot a von der Leyenre gyaníthatóan terhelő üzenetváltások átadására. Az ügyészség korábban már tett egy homályos utalást, hogy a „rendkívüli közérdeklődésre való tekintettel” vizsgálatot fontolgat von der Leyen is…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.