Nyitókép forrása: Josep Borrell az EU külügyi főképviselője (jobbra) Antony Blinken (balra) amerikai külügyminiszter társaságában az EU-USA Energiatanács miniszteri találkozóján Brüsszelben április 4-én. Fotó: SITA/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

 

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője felszólította a haditengerészettel rendelkező európai országokat, hogy kezdjenek el járőrözni a Tajvani-szorosban.

 

Borrell szerint Tajvan Európa fontos gazdasági, kereskedelmi és technológiai partnere.

 

„Ezért felszólítom az európai országok haditengerészeteit, hogy kezdjenek járőrözésbe a Tajvani-szorosban”

 

mondta a Journal Du Dimanche francia hetilapnak nyilatkozva. Szerinte ezzel Európa azt demonstrálná, hogy elkötelezett a szabad hajózási útvonalak szabadsága mellett „ebben a teljes mértékben kucslfontosságú régióban”.

 hirdetes_300x300  

 

Az uniós külpolitika névleges első embere kedden, az Európai Parlament Kínáról folytatott vitáján kijelentette, hogy bármilyen kínai beavatkozás Tajvannál az EU számára hatalmas gazdasági kockázatokat jelentene, mivel ez az ország stratégiai szerepet játszik a modern félvezetők gyártásában.

 

Kína nemrég újabb, háromnapos hadgyakorlatot tartott a Tajvani-szorosnál, ismét a sziget elfoglalását szimulálták, igaz, nem minden előzmény nélkül. A gyakorlatokat arra válaszul tartották meg, hogy a tajvani elnök az Egyesült Államokban tett háromnapos látogatást. Mivel a tajvani vezetés külföldi fogadása Tajvan önálló entitásként való elismérése utal, az sérti az Egy Kína elvet. A sziget kapcsán egyre nő a feszültség az USA és Kína között, Európán pedig nő az amerikai nyomás, hogy vágja el kereskedelmi kapcsolatait Kína irányába.

 

Ez utóbbi körülmény miatt Borrell nem tévedett: ha valóban konfliktus alakul ki Kína és az USA között, akkor Európa igen nehéz helyzetbe fog kerülni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!