Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Az amerikai Hadtudományok Intézete (ISW) legújabb jelentésében azt írta, az ukrán haderő támadást indított Herszon megyében, és egységei partra szálltak az Dnyeper  bal pártján, az oroszok által ellenőrzött területen.

 

Az elemzések terén többnyire Ukrajnának kedvező elemzéseket közlő agytröszt az orosz milbloggerek által közzétett információkra alapozva azt írta, hogy az ukránok megvetették lábukat a Dnyeper keleti partján.

 

Az ISW szerint nem kizárt, hogy a folyami szigeteket a Kinka és Csajka folyókon az oroszok nem tartották ellenérzésük alatt. Hasonló lehet a helyzet a Dnyeper torkolatvidékénél, Herszon városától délnyugati irányba.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz milbloggerek némelyike élesen kritizálta az orosz hadvezetést annak túlságosan centralizált struktúrája miatt, ezt tették ugyanis felelőssé azért, hogy az ukránoknak sikerült hídfőt kiépíteni a folyóparton.

 

Ukrajna déli hadműveleti parancsnokságának szóvivője, Natalja Gumenyuk nem erősítette meg, de nem is cáfolt az ISW információit, a nyilvánosságtól türelmet kért a történések kommentálását illetően.

 

„Nagyon nehéz a feladat, mikor olyan hatalmas akadályt kell legyőzni, mint a Dnyeper, ahol a frontvonal a folyó mentén húzódik”

 

mondta Gumenyuk, hozzátéve, hogy a folyamatban lévő hadműveletek miatt teljes hírzárlat van érvényben az akcióval kapcsolatban, és a hadsereg csak akkor fogja tájékoztatni a nyilvánosságot, amikor az teljesen biztonságos lesz.

 

 

 

A korábban elejtett információk szerint Ukrajna még kivár az ellentámadással, mert az időjárási viszonyok nem megfelelőek. Ehhez valószínűleg hozzájárulhatott ahhoz is, hogy nemrég érzékeny adatok szivárogtak ki a Pentagonból, és ez befolyásolhatja a hadműveleti terveket és az időpontokat.

 

Rendszerint pár napba is beletelhet, mire a ködös cikkek és nyilatkozatok után érdemi információ jut el a frontról a nyilvánossághoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!