Nyitókép: SITA/AP

 

A legtöbb brit azt akarja, hogy Nagy-Britannia továbbra is alkotmányos monarchia maradjon, III. Károly király azonban nem túl népszerű a fiatalok körében. Ez a YouGov szervezet által hétfőn közzétett felmérés eredményeiből derült ki.

 

A felmérésből, amelyben csaknem 4600-an vettek részt, kiderül, hogy a megkérdezettek 58 százaléka egyetért a monarchia megőrzésével. A válaszadók 26 százaléka a megválasztott államfő mellett szólt. A válaszadók fennmaradó 16 százaléka azt válaszolta, hogy „nem tudom”.

 

A 18–24 éves fiataloknak azonban csak mintegy harmada támogatja a monarchiát, és 38 százalékuk inkább választott államfőt preferálna. A fiatal britek háromnegyede azt mondta, hogy „nem érdekli” őket a brit királyi család.

 hirdetes_810x300  

 

Ezzel ellentétben a brit királyi család tagjainak támogatását többnyire idősebb emberek fejezték ki. Az 50–64 éves korosztályban 67 százalék, a 65 év feletti britek körében pedig a megkérdezettek 78 százaléka támogatja a monarchiát.

 

A válaszadók 45 százaléka gondolja úgy, hogy III. Károly nem érintkezik kellőképpen a brit nyilvánossággal, míg a válaszadók 36 százaléka ennek az ellenkezőjét gondolja.

 

A felmérést, amelyet a YouGov készített a brit BBC állomás megbízásából, mindössze két héttel a brit uralkodó tervezett koronázása előtt végezték el, amelyre május 6-án kerül sor a londoni Westminster-apátságban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!