Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aaron Favila

 

Egészen elképesztő mértékben, 3,7 százalékkal nőttek a világ katonai kiadásai a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint. Ez abszolút számokban 2,240 billió (2240 milliárd) dollárt jelent.

 

A fegyverkezés volumenének meredek és új rekordot jelentő emelkedése mögött nyilvánvalóan az orosz-ukrán háborút is látni kell, amely főleg Oroszországban és Európában növelte meg a hadi kiadásokat.

 

Az európai katonai kiadások 13 százalékkal nőttek, elsősorban Oroszország és Ukrajna kiadásnövekedése miatt. Más kérdés, hogy Európa az elmúlt évtizedekben elhanyagolta haderejét, így bőven van honnan visszaerősítenie.

 

 hirdetes_810x300  

A SIPRI előrejelzése szerint Közép- és Nyugat-Európában is további emelkedés várható a következő években.

 

Ukrajna katonai kiadásai tavaly az előző évhez képest 640 százalékkal emelkedtek, és ez az összeg még nem tartalmazza a Nyugat által nyújtott hatalmas pénzügyi és katonai támogatásokat. Az intézet szerint az USA saját katonai kiadásainak 2,3 százalékát tették ki az Ukrajnának küldött segélyek. Az amerikai hadi kiadások voltak a legnagyobbak a világon a tavalyi évben is.

 

Oroszország katonai kiadásai a becslések szreint 9,2 százalékkal nőttek, bár ezeket az információkat fenntartásokkal kell fogadni, mert az oroszok erősen kozmetikázva közlik saját adataikat.

 

Körkép.sk, reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!