Nyitókép forrása: Alexei Nikolsky/Kremlin via Reuters

 

A Dél-afrikai Köztársaság kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kormányzópártja bejelentette, hogy kiléptetik az országot a Nemzetközi Büntetőbíróságból, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vehessen a nyáron esedékes BRICS-országok csúcstalálkozóján. Több héttel ezelőtt a hágai székhelyű bíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen háborús bűncselekmények gyanúja miatt.

 

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök elmondta, hogy a döntést még a hétvégén hozták meg, amely „nagyrészt azon alapul, hogy a bíróság egyes országokkal szemben tisztességtelen bánásmódot gyakorol”.

 

Vlagyimir Putyin ellen márciusban emelt vádat a nemzetközi törvényszék több száz ukrán gyermek elrablása miatt.

 

 hirdetes_300x300  

Dél-Afrika lesz a házigazdája a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) 15. csúcstalálkozójának, amelyre augusztus végén kerül sor.

 

Dél-Afrika anno aláírta és ratifikálta a Római Szerződést, amely létrehozta az ICC-t. Ha tartaná magát a szerződéshez, kénytelen lenne letartóztatni az ország területére lépő Putyint.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy több szakértő szerint a Putyin elleni vádemelés célja valójában nem az igazságszolgáltatás volt, hanem az, hogy megakadályozzák külföldi útjait és elszigeteljék a többi országtól. Az sem mellékes, hogy Dél-Afrika 2016-ban egyszer már megpróbált kilépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból, ám az alkotmánybíróság akkor annulálta a döntést. Ez elvileg most is megtörténhet.

 

Körkép.sk, intellinew

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.