Nyitókép: AFP

 

Hétfőn éjféltől életbe lépett az átmeneti tűzszünet Szudánban. Közben tovább folytatódik a külföldi állampolgárok evakuálása.

 

A szembenálló felek 48 órán keresztül tárgyaltak, mielőtt döntöttek a harcok beszüntetéséről három napra. A tűzszünet az Egyesült Államok javaslatára jött létre. Az USA mindenben segíti állampolgárait, ha el akarják hagyni Szudánt, de katonai kimenekítő akciót nem tervez.

 

Antony Blinken washingtoni idő szerint hétfőn délután kiadott közleménye szerint a fegyvernyugvásról 72 órára állapodtak meg a szudáni konfliktus szemben álló felei, az Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg (SAF), valamint az ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF).

 hirdetes_810x300  

 

Az Egyesült Államok arra szólítja fel az SAF-et és az RSF-et, hogy azonnal és teljes mértékben tartsa magát a tűzszünethez – olvasható az amerikai külügyminiszter közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a harcok tartós lezárása érdekében az Egyesült Államok egyeztet regionális és nemzetközi partnereivel, valamint a szudáni civil szervezetekkel egy bizottság felállításáról, amely felügyelné a további tűzszüneti tárgyalásokat.

 

Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egyesült Államok hírszerző, megfigyelő és felderítő eszközöket telepített az országba annak érdekében, hogy elősegítse állampolgárainak biztonságos mozgását Szudánon belül a főváros Kartúm és Port Sudan kikötőváros között. Ugyanakkor hozzátette, hogy amerikai katonai egységek nem tartózkodnak az országban.

 

A lépés nyomán hétfőn a kormányzatot több kritika érte azzal kapcsolatban, hogy magára hagyott amerikai állampolgárokat, akik így Szudánban rekedtek. Szudánban körülbelül 16 ezer amerikai állampolgár él, közülük sokan kettős állampolgárok.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!