Nyitókép forrása: az ukrán déli hadműveleti parancsnokság facebookoldal

 

A stratégiai fontosságú városnak kikiáltott Bakhmutban az ukránok súlyos területveszteséget szenvedtek. Nőtt az esélye, hogy Fehéroroszország is belesodródik a háborúba. Az oroszok nagyon hatékony taktikát vetnek be az ukrán légvédelem ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország nukleáris létesítmények veszélyeztetésével zsarolja a világot.

 

  • A valójában nem stratégiai fontosságú, de a harcok intenzitása és a politikai nyilatkozatok miatt azzá emelt Bakhmutban az ukránok helyzete egyre romlik. A legújabb információk szerint már csak a város 15-20 százalékát tartják ellenőrzésük alatt. A város az ukrán háromszintű védelmi rendszer második vonalán fekszik, ha az oroszok beveszik, az utolsó védvonal, Szovjanszk és Kramatorszk kerül célkeresztbe.
  • Közben az oroszok a donbaszi fronton is új taktikát vetnek be: Sahed típusú öngyilkos drónokkal derítik fel az ukrán légvédelem állásait, majd Lancet-drónokkal semmisítik meg őket. Az egy vagy két darab kiküldött Sahed-drón lelövésével az ukrán légvédelem felfedi magát, ezt követően az oroszok képesek bemérni és csapást mérni rá. Az elmúlt időszakban egyre több elemző veti fel, hogy az összeomlás szélére került az ukrán légvédelem, amit az orosz légierő egyre gyakoribb berepülései is megerősítenek.
  • Nemcsak a légicsapások intenzitása nő, hanem az orosz tüzérségi aktivitás is jelentős mértékben felerősödött. A donbaszi régióban állítólag február óta nem volt olyan mértékű bombázás, mint az elmúlt napokban.
  • Ukrajna elismerte, hogy ők követték el a Szavasztopol elleni dróntámadást, amely miatt Moszkva megkérdőjelezte a fekete-tengeri gabonafolyosó jövőjét (a szerződés május 18-án jár le). Az ukránok állítják, hogy kizárólag katonai célpontokra mértek csapást, és nem kerültek veszélybe civil hajók, ahogy azt Moszkva állítja.
  • Az AP ügynökség csak fenntartásokkal olvasandó riportja szerint nő az orosz nyomás Belaruszon, hogy belépjen a háborúba. Minszk folyamatosan növeli a behívott katonák számát, ráadásul az ország területén jelentős számú orosz katona állomásozik. A hír egyáltalán nem újdonság, Oroszország Fehéroroszország felől indította meg a Kijev elleni műveleteket tavaly februárban, így a lehetőség adja magát. Most a félelmek azért nőhettek meg, mert küszöbön áll az ukrán ellentámadás déli irányba, és logikus lenne, ha az oroszok ezért észak felől próbálnák megzavarni az ukrán hadműveleteket.
  • A Reuters közlése szerint már az amerikai FBI is segíti Ukrajnát az orosz háborús bűnök felderítésében. Az FBI a bizonyítékok begyűjtésében fog segíteni…
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán arról beszélt, hogy meg kell akadályozni, hogy Oroszország nukleáris létesítmények veszélyeztetésével zsarolja a világot. Az ukrán elnök ezt a csernobili atomerőmű-baleset 37. évfordulója alkalmából jelentette ki. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ez a félelem nem akadályozta meg Kijevet, hogy tüzérségi és kommandós támadásokat hajtson végre Európa legnagyobb atomerőműve, az Enerhodar ellen tavaly, amely még márciusban került orosz ellenőrzés alá. Az érem másik oldala, hogy az oroszok az atőmerőmű területéről bombázták Nyikopol városát, ami a Dnyeper túloldalán található.
  • Az amerikai Brady Africk műholdképelemző szerint az oroszok kiürítettek egy több száz katonai járművet tároló nagy katonai támaszpontot a Krímben. A raktárban voltak önjáró tarackok, hackocsik, páncélozott gyalogsági járművek. Februárban a támaszpont még tele volt, március közepére alig pár eszköz maradt ott.
  • Elemzések szerint a tervezett ukrán ellentámadást az oroszok megpróbálhatják megállítani, majd ugyanazzal a lendülettel ellen-ellentámadást indítani. Az ukránok több tízezer Nyugaton kiképzett katonát és több száz, Nyugatról kapott haditechnikát vetnének be az ellentámadásban, egyes hírek szerint azonban az állomány egy részét Bakhmuthoz irányították. Az amerikai (szintén elfogultságáról híres) ISW elemzése szerint a harcok legfontosabb fókuszpontjai
    • Kupjanszk,
    • Kreminna (Luhanszk megye),
    • Bakhmut,
    • Donyeck és Avdijivka (ez utóbbit gyakran emlegetik második Bakhmutként),
    • Vuhledar (itt az oroszok korábban elbuktak egy nagyon komoly tankcsatát, az orosz erők alaposan beásták magukat saját védvonalakat alakítva ki),
    • Zaporizzsja (szintén erős orosz védvanalak alakultak ki az elmúlt hónapokban).
    • Az ISW szerint Herszont (itt mozgoldótak az elmúlt napokban leginkább az ukránok) az oroszok legrosszabbul szervezett és leggyengébb kiképzett egységei védik.
    • Az orosz fekete-tengeri flotta hajói is támogatni tudják a szárazföldi egységeiket.
    • Az oroszok a legerősebb támadást Melitopol ellen várják – mivel Moszkva egyoldalúan egész Zaporizzsja megyét annektálta, de annak csak egy részét uralja központi városa, Zaporizzsja nélkül, Melitopolt nevezte ki a régió központjának.

 

Körkép.sk, AP, Reuters, ISW, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.