Nyitókép forrása: Novák Katalin hivatalos facebookoldala

 

Több olyan érv van, amely a jelenlegi helyzetben felértékeli Magyarország jelentőségét és Ferenc pápa magyarországi látogatása mellett szól – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön a Magyar Katolikus Rádió Kerengő című műsorában.

 

Az államfő elmondta, hogy meggyőződése szerint a pápa magyarországi látogatása melletti döntésben szerepet játszott az, hogy a magyar emberek határozottan kiállnak a béke, a családi értékek és a gyermekek védelme mellett, valamint az, hogy támogatják az üldözött keresztényeket.

 

Felidézte: Ferenc pápa húsvéti homíliájában megfogalmazta, hogy egyszerre imádkozik az ukrajnai és az orosz elesettekért is, mert minkét oldalon vannak súlyos veszteségek.

 

 hirdetes_810x300  

A háborúban álló mindkét féllel szükségesnek tartja a katolikus egyházfő a kapcsolat felvételét, a kapcsolattartást, hiszen ez vezethet ahhoz, hogy elkezdjenek egymással beszélni egy későbbi béke érdekében – mondta.

 

Hozzátette, hogy ebben is hasonló álláspontot képvisel Magyarország, hiszen „mi magyarok hisszük, hogy mielőbb békére van szükség”.

 

Novák Katalin kiemelte, hogy államfőként is mindent megtesz azért, hogy közelebb jussunk a békéhez és ne eszkalálódjon a háború.

 

A Vatikán olyan állam, amely a nemzetközi fórumokon számos ügyben hallatja a hangját és „számos olyan helyzet van, amikor államként is együttműködünk egymással” – fogalmazott az államfő.

 

A köztársasági elnök elmondta, hogy Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatása mindenki számára kiemelt esemény, amely az ember életében lehet, hogy csak egyszer történik meg. „Személyesen és lélekben is készülök erre a találkozásra” – mondta.

 

Amíg Ferenc pápa Budapesten lesz, a világ egy része ide fog figyelni. „Úgy érzem, hogy fel tudja ébreszteni sokakban azt a kérdést, hogy egyáltalán tényleg helyes-e az, hogy a háború táplálásának az irányába teszünk lépéseket és nem a béke irányába. Én erőteljesen vágyom arra, hogy olyan békeüzenet induljon el innen Budapestről a Szentatya magyarországi látogatása alatt, amely sokakat megindít majd” – hangsúlyozta Novák Katalin.

 

Hozzátette: „ha emberek békéért kiáltanak, ha az emberek bátran kifejezésre juttatják a békevágyukat, akkor az el kell, hogy jusson a döntéshozókig is. És ez a békevágy imádságban megfoganva tudja igazán elindítani a döntéshozókat arra, hogy ők is tegyenek meg mindent a béke érdekében”.

 

Az államfő meghatározónak nevezte a 2021-ben Magyarországon rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust és Ferenc pápa akkori látogatását. Mint fogalmazott, az olyan „erődemonstráció volt”, amely megmutatta, hogy milyen a keresztény közösségek ereje idehaza.

 

Meggyőződése szerint ez is megerősítette Ferenc pápát abban, hogy érdemes visszajönnie Magyarországra, mert „lehetünk ilyen értelemben a kereszténység megerősödésében fontos szerepet játszó hely”.

 

Novák Katalin az interjúban különlegesnek nevezte Magyarország és a Vatikán kapcsolatát. „Úgy látom, hogy a Vatikánban számon tartanak minket, ez megítélésem szerint részben köszönhető a történelmi gyökereknek, a több mint ezeréves magyar keresztény államiságnak.”

 

A beszélgetés során Novák Katalin beszélt arról is, hogy hisz a diplomácia és a személyes találkozás erejében.

 

„Mi szövetségi rendszerekben élük, nem tudunk és nem is akarunk elvonatkoztatni attól a világtól, ami körbevesz minket. Ebből a szempontól az, hogy a szomszédunkban háború van, (…) és ideológiai értelemben szintén háborús időszak van a világ nyugati részében, az, hogy a nyugat és a kelet ismét szembefordulni látszik egymással, ezek mind szükségesebbé teszik a többi országgal való kapcsolatunkat” – fogalmazott.

 

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy külpolitikai értelemben aktív államfő és „ez így fog maradni a következő négy évben is, amíg a megbízatásom tart”.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.