Nyitókép forrása: nbcnews.com

 

Néhány nappal ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy Tucker Carlson, az amerikai konzervatív Fox News legismertebb és talán legnépszerűbb műsorvezetője távozik a televíziótól. A döntés elképesztően hirtelen jött, ráadásul néhány órával azután, hogy a Fox News peren kívüli megállapodást kötött a Dominion Voting System vállalattal. Ennek értelmében a televíziós csatorna közel 800 millió dollár kártérítést köteles fizetni a cégnek azért, mert Joe Biden amerikai elnök megválasztása után választási csalást emlegetett, de bizonyítani nem tudta.

 

Logikus elképzelés, hogy a két dolog összefügg, és erre egyébként később maga Carlson is tett egy homályos utalást. Ugyanakkor rengeteg spekuláció jelent meg az interneten arról, mi állhatott a háttérben, és milyen sors vár a népszerű műsorvezetőre.

 

Akárhogy is, az időzítés miatt a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy Carlson távozását kikényszerítették a Fox Newstól. Ha peren kívül 800 millió dollárt kellett fizetniük a Dominionnak, az arra utal, hogy per esetén ennél jóval nagyobb cechre kellett a Foxnak számítania. Ha csak a pénzről lett volna szó, a Domion valószínűleg vállalta volna a pert, ahelyett, hogy kiegyezik. Ám az amerikai elnökválasztási kampány küszöbén az ilyen döntésekben mindig lehet politikai elem. Egy ponton felmerülhetett a lehetőség, hogy Carlson távozásáért cserébe megegyezhetnek peren kívül.

 

 hirdetes_810x300  
Agyhalott politika, irányított média

 

Maga a műsorvezető a minap első nyilvános reakciójában is utalt rá, hogy az „establishmentet”, vagy ha úgy tetszik, a háttérhatalmat teszi felelőssé távozása miatt.

 

Twitteren közzétett videóbejegyzésében arról beszélt, mennyire ostoba és feledhető a mai tévés viták többsége.

 

„Ezek a beszélgetések teljesen irrelevánsak. Nem jelentenek semmit. Öt év múlva már nem is emlékszünk rá, hogy egyáltalán részt vettünk rajtuk”

 

mondta. Hozzátette, hogy szerinte a sajtó hülyeségekkel foglalkozik, a valódi problémákra és témákra pedig nem fordít elég figyelmet:

 

„Háború, polgári szabadságjogok, tudományos áttörések, demográfiai változások, nagyvállalatok uralma, természeti erőforrások…”

 

sorolta a példákat. Tucker Carlson szerint a érdemi témákat az amerikai sajtó a tabuk közé száműzi, a két párt és a gazdasági támogatóik között pedig egyetértés van a „közös érdekeket” illetően: együtt nyomják el a számukra veszélyes témákat, az Egyesült Államok pedig kezd egy egypártrendszerre hasonlítani

 

Carlson úgy véli, az uralkodó politikai gondolkodás kiüresedett, agyhalottá vált, senki sem hisz benne, bár nincs is senkinek hasznára. A politikusok ezt tudják, és ezért hisztériáznak. Meggyőzés helyett elnyomást alkalmaznak. Ez viszont a műsorvezető szerint nem fog működni, mert ha a tisztességes emberek kimondják az igazat, nyugodtan és szégyenkezés nélkül, „akkor hatalmasokká válnak”.

 

A videóbejegyzésből természetesen hiányoznak a konkrétumok, és valószínűleg Carlsont szigorú záradékkal ellátott szerződés kötelezi titoktartásra.

 

Nem kizárt a politikai pálya sem

 

A kérdés tehát kettős: miért, és hogyan tovább? Ezekkel kapcsolatban jelentős mennyiségű spekuláció látott napvilágot.

 

Egyesek szerint a Fox News félelemből is elküldhette őt. Carlson nagyon éles kritikákat fogalmazott meg. Legutóbb például a Capitolium ostroma kapcsán mondta azt, hogy az egy fedett FBI akció volt csupán (nem minden alap nélkül). A 2020-as elnökválasztáskor a republikánusoknak adott teret műsoraiban, miközben nagyon keményen kritizálta Donald Trump volt amerikai elnököt. Ez önmagában is arra utal, hogy a Fox News vezetőségének nagyon észen kellett lennie, hogy Tucker Carlson ne süllyessze el az egész csatornát.

 

Mások szerint a Fox 92 éves tulajdonosa, Rupert Murdoch akart példát statuálni, és megmutatni a csatornának, hogy senki sem érinthetetlen. Az is felvetődött, hogy Murcoch esetleg meg akar válni a csatornától, és Carlson személye rontotta az vételárat (ez nem annyira életszagú elképzelés, egy népszerű műsorvezető az új tulajdonosnak mindenképp haszon, és alkupozíciót jelent, amit haszonra lehet váltani a szerk.).

 

A magyar sajtóban sokszor idézett Rod Dreher író-publicista Carslont a következő republikánus alelnökjelöltként látja, Ron DeSantis floridai kormányzó (és leendő elnökjelölt-aspiráns) oldalán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.