Nyitókép: SITA/AP

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azzal érvelt, hogy Oroszország pénteki tömeges rakétatámadása újabb bizonyíték arra, hogy Ukrajnának F-16-osokkal kell rendelkeznie.

 

A Kyiv Independent honlapja szerint Kuleba a legalább 17 emberéletet követelő támadást „Moszkva válaszának nevezte a békekezdeményezésekre”.

 

„A békéhez vezető út az, ha Oroszországot kirúgjuk Ukrajnából. A békéhez vezető út Ukrajna F-16-osokkal való felfegyverzése és a gyermekek megvédése az orosz terrortól”

 

 hirdetes_810x300  

– jelentette ki Kuleba a Twitteren.

 

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépeket kér nyugati szövetségeseitől, hogy megvédje légterét az orosz támadásoktól és megerősítse a közelgő ellentámadását. Azonban sok szövetséges, különösen az Egyesült Államok és Németország, nem támogatja ezt a kezdeményezést.

 

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője március 17-én kijelentette, hogy Ukrajnának fejlettebb repülőgépekre lesz szüksége, mint a Lengyelország és Szlovákia által Oroszország legyőzéséhez ígért MiG-29-es vadászgépek. Ihnat szerint a szovjet korszak repülőgépei végső soron nem „hatékonyak” az elavult radarokhoz és rakétákhoz.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!