Nyitókép: Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa replülőgépe megérkezik a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre 2023. április 28-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Kovács Tamás

 

Megérkezett Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra, repülőgépe pénteken nem sokkal 10 óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

 

Az egyházfőt állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.

 

A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki.

 

 hirdetes_810x300  

A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője.

 

A katolikus egyházfő a megérkezése után négyszemközti találkozón vesz részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Ferenc pápa 2023. április 28-30-ai apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban összesen hat – pénteken, szombaton és vasárnap is két-két – élő közvetítés lesz látható, hallható.

 

Budapest, 2023. április 28. Ferenc pápa replülőgépe megérkezik a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre 2023. április 28-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Kovács Tamás

 

Szentszéki államtitkár: Ferenc pápa a béke zarándokaként érkezik Magyarországra

 

Háromnapos magyarországi látogatásával Ferenc pápa az európai testvériség erősítését kívánja hangsúlyozni, valamint köszönetet mond a Magyar Katolikus Egyháznak, amiért lehetővé tette az Ukrajnából érkező több mint négymillió ember biztonságos áthaladását Magyarországon – jelentette ki Pietro Parolin szentszéki államtitkár nem sokkal Ferenc pápa Magyarországra indulása előtt.

 

A Vatican News hírportálnak adott interjújában Parolin kiemelte, hogy bár a pápa látogatását már korábban előirányozták, így elsősorban nem a jelenlegi helyzet motiválja, az ukrajnai háború iránt érzett aggodalom a béke iránti elkötelezettség hangsúlyozására indítja a pápát.

 

„Biztos vagyok benne, hogy a látogatás során egyetlen helyzetet sem hagynak ki, melyben lehetőség kínálkozik a béke hirdetésére” – fogalmazott.

Pietro Parolin méltatta „Magyarország élő hitét”, kiemelve több magyar egyházi személyt, köztük Mindszenty József bíborost.

 

„Ahogy Ferenc pápa emlékeztetett rá, nem csupán változó időkben élünk; korszakváltásnak vagyunk tanúi” – fogalmazott az államtitkár, kiemelve, hogy az új idők új kihívásai a klérust is érintik.

 

Figyelmeztetett arra, hogy „a kommunizmus veszélyei után” a hívőket – különösen a fiatalokat – újabb, „látszólag ártalmatlan” kihívások fenyegetik, példaként pedig a fogyasztói társadalmat és a materializmust említette.

 

Elmondta továbbá, hogy látogatásával Ferenc pápa egyúttal teljesíti a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett ígéretét, mely szerint ismét fel fogja keresni a magyar fővárost.

 

Rákóczi Szövetség: közel 1500 diák érkezik a Kossuth téri pápai szentmisére

 

Közel 1500 diák érkezik a Kossuth téri pápai szentmisére a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteinek képviseletében – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

 

A középiskolás diákok Kárpátaljáról, Partiumból és Magyarországról érkeznek vonattal, a MÁV közreműködésével vasárnap reggel 6 óra és 6.30 között a Nyugati Pályaudvarra a 11-es vágányhoz, ahonnan közösen indulnak a Kossuth téri pápai szentmisére.

 

A Nyugati pályaudvarra érkezik vasárnap reggel vendégeink mellett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és 100 fiatalja, a Misszió Tours szervezésében – írták. Közlésük szerint a pápai szentmisére érkező fiatalokat Böjte Csaba és Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára fogadja a Rákóczi Szövetség vezetőivel együtt.

 

„Bízunk benne, hogy meghatározó, szép élményt nyújt a Szentatyával való találkozás a fiataloknak, akik sokezer magyarral együtt imádkozhatnak a békéért, a keresztény Magyarországért és Európáért” – fogalmaztak a közleményben.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.