Nyitókép forrása: EPA-EFE/DUMITRU DORU

 

A moldovai hatóságok őrizetbe vették Marina Taubert, a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetéseket is szervező, ellenzéki és oroszbarát (vagy függetlenségpárti, attól függ, honnan nézzük) Sor párt alelnökét. A hatóságok a pártfinanszírozási szabályok megsértésével vádolják. Tauber épp egy Izraelbe tartó repülőjáratra akart felszállni, mikor letartóztatták.

 

A lépés azért érdekes, mert néhány hónappal korábban Ukrajna figyelmeztette Moldova Nyugat-barát kormányát, hogy az oroszok hamis zászlós hadműveletet terveznek egy puccs kivitelezése érdekében. Erre hivatkozva aztán Maia Sandu Nyugat-barát elnök lehetőséget kapott, hogy hozzá közelebb állókat ültessen kormányzati pozíciókba.

 

Moldova státusa ugyanakkor komoly fejtörést okoz a Nyugatnak. Az országnak része Transznisztria is, egy orosz kvázi exklávé, ahol Európa legnagyobb lőszerraktára található több ezer orosz katona mellett. Az orosz-ukrán háború kitörése óta folyamatos dilemma, hogy Moldova is az oroszok célkeresztjébe kerülhet, hogy harapófogóba fogják Ukrajnát.

 

 hirdetes_300x300  

Bár Moldova kormánya határozottan Nyugat-orientált, és többször felvetődött apolitikai retorika szintjén az európai integráció, arra gyakorlatilag nem sok esély van, hogy Moldova csatlakozzon a NATO-hoz.

 

Az ország semlegességét az alkotmány garantálja, amely olyan feltételekhez köti a semlegesség feladását, amit lényegében lehetetlen teljesíteni.

 

A semlegesség feladásáról például népszavazást kellene kiírni, amely csak akkor érné el célját, ha a választójogú lakosság több mint fele a semlegesség ellen szavazna. Tehát nem arról van szó, hogy azon a lakosság felének kell részt vennie.

 

Tekintettel, hogy a moldovai lakosság igen nagy része külföldön él, egy ilyen referendum sikerére még matematikai esélye sem nagyon mutatkozik. Moldovában szinten minden népszavazás érvénytelen volt, pedig az érvényességi küszöb nem 50, csak 33 százalékos.

 

Más szavakkal, azt is nehéz elképzelni, hogy a lakosság több mint 50 százaléka urnákhoz járuljon, nemhogy azt, hogy több mint 50 százalékuk a semlegesség feladása mellett szavazzon.

 

Más kérdés, hogy az oroszok vélhetően nem is adnának alkalmat Moldovának az euroatlanti integrációra. Transznisztriában több ezer orosz katona állomásozik, akik a döntő pillanatban várhatóan Moszkva parancsai szerint cselekednének. Van ott légvédelmi rakétás egység, négy dandár, egy hackocsizászlóalj, Grad légvédelmi rendszerekkel. Ezzel szemben Moldovának 3 dandár áll rendelkezésére, nincsenek harckocsijai, igaz, van tüzérsége, ami a dnyesztermentieknek nincs.

 

Ma már az sem titok, hogy Moldovát a nyugatiak is segítik haderejük fejlesztésében. Ebben a legaktívabb Románia, amely bevallottan szeretne egyesülni Moldovával. Nemrég a moldovai kormány elfogadta a román nyelv hivatalossá tételét, és ha belegondolunk, elméletileg a két ország egyesülésével megkerülhető lenne a NATO-csatlakozást akadályozó alkotmány is.

 

Érdekes közjáték, hogy Moldovának a svájciak is adtak át Piranha harckocsikat, ami azért is feltűnő, mert Svájc nem hajlandó részt venni Ukrajna felfegyverzésében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!