Nyitókép forrása: twitter/nexta

 

Az ukrán ellentámadás még nem indult meg, de a sajtóban, a politikában és a katonai döntések terén is egyre feszültebb a helyzet. Moszkva azzal vádolta meg Németországot, hogy az ő fegyvereivel lőnek orosz területre az ukránok. Délnyugat-Oroszországban találat érhetett egy nagy üzemanyagtárolót. Zelenszkij pedig kimondta, hogy az USA hírnevének „feltűnő kárt” okozott a Pentagonból kiszivárgó információk botránya.

 

  • Ukrajna még saját szövetségesei elől is titkolja az ellentámadás részleteit, hogy megakadályozza a bizalmas információk kiszivárgását. Elsősorban olyan adatokat tartanak vissza, amelyek azt árulnák el, hogy hol, mennyi katonát helyeznének el az offenzíva kivitelezéséhez. Sőt. A Politico úgy tudja, hogy a kijevi vezetés még az ukrán politikai vezetők elől is eltitkolja az információkat, és a teljes tervet alig pár ember ismeri az egész országban.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy minapi interjúban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok hírnevének feltűnő károkat okozott a Pentagonból szivárgó információk botránya. Azt is elárulta, hogy őt Washingtonból nem értesítették a szivárgásról, a sajtóban olvasta.
  • A délnyugat-oroszországi Krasznodar régióban kigyulladt egy üzemenyagtartály. A helyszín közel esik a Kercsi hídhoz – tehát az üzemanyag az orosz haderő utánpótlását szolgálta volna. Szintén tűzről számoltak be Szentpétervárnál fekvő Gosztolickij (nem katonai) repülőtérről. Állítólag gumiabroncsok kaptak lángra, de a szóban forgó hangárban tároltak már katonai helikoptereket is.
  • Moszkva súlyos vádakkal illette Németországot. Olaf Scholz német kancellár a minap kijelentette, hogy Németország azzal a feltétellel adott fegyvereket Ukrajnának, hogy azokat nem használhatják orosz területek elleni csapásokra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ellenben szerdán arról beszélt, hogy Németország nem tudja ellenőrizni, Ukrajna pontosan milyen területeket támad a német fegyverekkel, a Donbaszban pedig bizonyítottan használjk a német fegyvereket, ami (Moszkva szempontjából) orosz (annektált) területnek minősül. Peszkov arra figyelmeztette Berlint, hogy Németország közvetlen beavatkozása a konfliktusba folyamatosan növekszik.
  • A The Washington Post közlése szerint Washington aggódik, hogy a tervezett ukrán ellentámadás sikeres offenzíva helyett „véres mészárlás” lesz. Az amerikaiak szerint épp az orosz veszteségek jelzik, hogy az ukrán ellentámadás igen súlyos emberáldozatokat követelhet.
  • Az alábbi videó a Bkahmut felé tartó egyik autóútról készült, a távolban jól látszódnak a városban zajló harcok füstjei. Az út szélén sárba süllyedve vagy út közepén állva kilőtt YPR-765-ös harcjárműveket és T-64-es tankokat is látni.

 

 

  • Bakhmut bombázása:

 

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.