Nyitókép: TASR/AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai finnországi látogatásán kijelentette, hogy az idei év „döntő” lesz Ukrajna győzelme szempontjából az orosz inváziós erők elleni harcban. Emellett nehézfegyverek szállítását kérte Ukrajnának.

 

„Meggyőződésem, hogy ez az év döntő lesz számunkra, Európa és Ukrajna számára – döntő a győzelem szempontjából” – mondta Zelenszkij az újságíróknak Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

 

Megköszönte az eddigi katonai támogatást, és hozzátette, megegyeztek abban, hogy felgyorsítják a jövőbeni fegyverszállítást Kijevbe.

 hirdetes_810x300  

 

Niinistö elmondta, hogy Finnország, amely 1340 kilométeres határon osztozik Oroszországgal, addig nem adhatja át modern vadászrepülőgépeit az ukrán erőknek, míg nem szállítják le az újakat, ami a tervek szerint 2025-ben valósul meg.

 

Zelenszkij meggyőződésének adott hangot, hogy miután az ukrán erők támadóakciókat hajtanak végre, a Nyugattól is megkapják azokat a vadászgépeket, amelyeket követelnek.

 

Az ukrán elnök gratulált Finnországnak a NATO-csatlakozáshoz, és kijelentette, hogy országának „ugyanazokra a biztonsági garanciákra van szüksége”. „Ukrajna legerősebb biztonsági garanciája a NATO-tagság” – hangsúlyozta.

 

Zelenszkij, aki szerdán érkezett a finn fővárosba, délután részt vesz az öt északi ország egynapos csúcstalálkozóján. Kétoldalú megbeszélést folytat Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, Jonas Gahr Stör norvég miniszterelnökkel, Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel és Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnökkel.

 

Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia és Izland az orosz invázió kezdete óta támogatja Ukrajnát. Dánia kedden bejelentette, hogy 1,7 milliárd dán korona (228 millió euró) értékben katonai felszerelést és pénzügyi segítséget nyújt Kijevnek a várható ukrán ellentámadás támogatására.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!