Nyitókép forrása: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Ronald Lamola, a Dél-afrikai Köztársaság igazságügyi minisztere pénteken bejelentette, hogy a dél-afrikai kormány már vizsgálja, hogyan lehetne „kezelni” Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztusra tervezett látogatását. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március közepén elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen háborús bűntett (ukrán gyerekek jogellenes elhurcolása) miatt. Mivel Dél-Afrika ratifikálta az ICC-t létrehozó Római Statútumot, elvileg amint Putyin megérkezik, hogy részt vegyen a BRICS-országok találkozóján, le kéne őt tartóztatni.

 

Dél-Afrika láthatóan nem akar eleget tenni ennek a kötelezettségnek. Néhány héttel ezelőtt Cyril Ramaphosa elnök bejelentette, hogy Dél-Afrika inkább kilép az ICC-ből, de néhány óra múlva visszavonta nyilatkozatát.

 

Lamola igazságügyi miniszter most más megoldáson dolgozik:

 

 hirdetes_810x300  

„Minden lehetőséget megvizsgálunk, beleértve azt a törvényjavaslatot is, amely módosíthatja a törvény végrehajtását annak érdekében, hogy [az ICC előírásainak alkalmazása] összhangba kerüljön a nemzetközi szokásjoggal. Például a brit vagy holland gyakorlattal, ahol a végrehajtó hatalom felfüggesztheti a statútum végrehajtását, amennyiben a végrehajtás folytatása nem nemzeti érdek”

 

mondta.

 

Sokan azonban szkeptikusok a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanis átlagban 150 napnál is több időbe telik egy ilyen törvényalkotási folyamat Dél-Afrikában. Nem beszélve a nyugati nyomásról és a belpolitikai feszültségekről. Putyin látogatásáig pedig 109 nap van még hátra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!