Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Igencsak feszült lesz az idei győzelem napi ünnepség Oroszországban. Biztonsági aggodalmak és a katonai eszközök ukrajnai bevetése miatt idén jóval kevesebb orosz városban ünnepelnek nagy felhajtás mellett. Moszkvában pedig a pár nappal ezelőtti Kreml elleni dróntámadás nyomta rá a bélyegét az eseményre.

 

A két drón, amely megközelítette a Kremlt, érdemben ugyan nem veszélyeztette az épületben lévők biztonságát. Ám, ha az oroszoknak van igazuk, és ellenséges cselekményről volt szó, akkor annak elsősorban üzenetértéke volt: a győzelem napi ünnepségen egy hasonló incidens lehetősége már jóval komolyabb kockázatot jelent. Persze kizárni azt sem lehet, hogy orosz hamis zászlós műveletről volt szó, hogy azzal indokoljanak jövőbeni eszkalációs lépéseket.

 

Május 9-én ünneplik Oroszországban a Szovjetunió második világháborús győzelmét a náci Németország felett. Azért 9-én, mert bár a harcok helyi idő szerint 8-án értek véget, az időeltolódás miatt Moszkvában ekkor már 9. volt.

 

 hirdetes_810x300  

Vlagyimir Putyin orosz elnök minden évben részt vesz a Vörös téren tartott központi ünnepségeken. Annyira komolyan veszik a parádé politikai fontosságát, hogy a 2020-as pandémia idején is csak elhalasztották, de nem törölték az eseményt.

 

A Portfólió összefoglalója szerint azonban az orosz nagyvárosokban nagy részében idén nem rendeznek parádékat, és még Moszkvában is visszafogottabb lesz a felhozatal.

 

Néhány napja arról cikkeztek a világsajtóban, hogy csak egyetlen országvezető hajlandó részt venni a moszkvai ünnepségen, ám a jelenlegi információk szerint Szadir Dzsaparov kirgiz, Nyikol Pasinján örmény és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök is tiszteletét teszi Putyinnál.

 

Ott, ahol lemondták az ünnepségeket, többnyire biztonsági kockázatokra hivatkoztak, ami nem meglepő, főleg a dróntámadás után. A döntés nem teljesen alaptalan. Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen, és Kijevből nagyon kemény hangvételű üzenetek hangzanak el.

 

Az ukrán védelmi tárca hírszerzési főigazgatóságának (GUR) feje, Budanov az amerikai Yahoo Newsnak adott interjújában kijelentette:

 

„Csak annyit mondok, hogy oroszokat gyilkoltunk és fogunk gyilkolni a világon bárhol, egészen addig, míg Ukrajna teljes győzelmet nem arat”.

 

A kemény szavak időzítése aligha véletlen, ráadásul az ukránok nem beszélnek a levegőbe. Több sikeres, orosz területet érintő támadást hajtottak már végre, és a nyugati hírszerzési információkkal a hátuk mögött meg vannak a képességeik ahhoz, hogy fájdalmas károkat okozzanak az orosz határokon belül.

 

Az ukrán távolságifegyver-képességek is nőttek az elmúlt időszakban. Nemrég egy Hrim-2-es ukrán „saját fejlesztésű” rakétát kellett az orosz légvédelemnek megsemmisítenie. Ennek a rakétatípusnak a hatótávolsága 500 kilométer, tehát elvileg ukránok által ellenőrzött területről is elérhető vele Moszkva.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!