Nyitókép forrása: euronoews

 

Az „orosz békefenntartók” létszámának növelését kérte Moszkvától a Moldovához tartozó szakadár Transznisztria. Ezt Leonyid Makov, a terület moszkvai képviselője jelentette ki hétfőn.

 

Makov szerint a „forrófejű” kisinyovi és kijevi vezetőket csak az orosz „békefenntartók” tartóztathatják fel és akadályozhatják meg a moldovai kormányt abban, hogy támadást indítson Transznisztria ellen.

 

Jelenleg bevallottan csak 450 orosz katona állomásozik a más néven Dnyeszter Menti Köztársaságként is emlegetett területen. A Közös Ellenőrző Bizottság adatai 3100 főről szólnak, de a sajtóban emlegettek már 6-7 ezer orosz katonát is. Az oroszok csak 2 motorizált lövész zászlóaljt tartanak Transznisztriában, ám a korábban semlegesség mellett elkötelezett Moldova is nagyon gyenge haderővel rendelkezik – ez magyarázza, hogy Makov miért említette nyilatkozatában a moldovai kormány mellett az ukránokat is.

 

 hirdetes_300x300  

Korábban a sajtóban megjelent információk szerint Transznisztriának a bevallott két dandárja mellett van egy harckocsizászlóalja, rendelkezik Grad légvédelmi rendszerekkel, és van ott rakétás egység is. Moldovának ezzel szemben 3 dandárnyi katonája van, de nincsenek harckocsijai, ellenben rendelkezik tüzérséggel – amivel a dnyesztermentiek nem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!