Nyitókép forrása: SITA/Yves Herman/Pool via AP

 

Volodimir Zelenszkij hétfőn bejelentette, hogy Ukrajna ezentúl május 8-án fogja ünnepelni a náci Németország felett aratott győzelmet május 9-e helyett. Ezzel  a nyugati nemzetekhez „igazította” a szovjet múltat – írta meg a Reuters hírügynökség.

 

Zelenszkij arról beszélt, hogy a „régi gonosz a modern Oroszország” képében tért vissza, és ugyanazt a célt akarja elérni, mint a nácik: a leigázást és a pusztítást. Majd bejelentette, hogy javaslatot terjeszt be, miszerint Ukrajna május 8-át ismerje el a győzelem napjának, míg május 9-ét Európa-napnak nyilváníttatná. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna egy nap, a háború után csatlakozhat az EU-hoz.

 

A náci Németország feltétel nélküli megadására valójában május 8-án került sor, 23 óra 01 perckor. Moszkvában azonban ekkor már május 9. volt az időeltolódás miatt, ezért tartja Oroszország május 9-én a szokásos győzelem napi ünnepségeket.

 

 hirdetes_810x300  

Zelenszkij kijelentette, hogy Európa „nem hagyhatja, hogy Oroszország győzzön, és közösen kell legyőzni a „gonoszt”.

 

„Győzelmünk dátumát még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy egész Ukrajna, egész Európa és az egész szabad világ ünnepe lesz”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!